Након готово петосатних протеста који су почели мирно, а завршили насиљем, грађани Београда повукли су се са градских улица, а полиција хапси преостале демонстранте. Иако тачних података још нема, медији преносе да је повријеђен већи број особа, на обје стране.

Групе демонстраната вечерас су на платоу испред Народне склупштине у Београду поново напале полицију бакљама и топовским ударима. Како јављају медији, припадници жандармерије испалили су сузавац и потиснули демонстранте.

На Булевару краља Александра полиција растјерује демонстранте и баца велике количине сузавца, јављају медији.

Грађани који су дошли исказати мирни протест били су приморани да се повуку, а неке новинарске екипе су нападнуте.

Фото репортери Бете Милош Мишков и Светлана Дојчиновић повријеђени су током вечерашњих протеста испред Скупштине Србије. Мишков је ударен у главу циглом која је долетјела из групе демонстраната окупљених у близини улаза у зграду Скупштине. Задржан је у Ургентном центру. Дојчиновић је погођена у руку каменом који је такође долетио из групе демонстраната окупљених у билизини улаза у Скупштину.

Владимир Шкундрић, син Петра Шкундрића, бившег министра рударства и енергетике и блиског сарадника Ивице Дачића, ухапшен је у групи протестаната који су вечерас покушали да упадну у Скупштини Србије, преноси Блић позивајући се на обавијештене изворе.
Шкундрић ухапшен је заједно са групом хулигана која је ломила прозоре на згради Скупштине. Имао је маску и бејзбол палицу код себе, објавио је Блиц, а преноси Бета.

Петар Шкундрић је високи функционер Социјалистичке партије Србије и бивши савјетник Ивице Дачића.

Већи дио вечери ситуација је била мирна, уз повремене инциденте које изазиовају младићи, припадници десничарских групација.

Демонстранти су вечерас, четвртог дана протеста, око 21.30 срушили ограду испред Скупштине Србије, односно помакли ограду до самог степеништа гдје су палили бакље.

Неки од демонстраната гађали су полицајце каменицама и флашама.

Полиција је раније успјела да потисне демонстранте са горњег дијла скупштинског степеништа, а зграда парламента је са свих страна окружена припадницима полиције и Жандармерије.

Учесници протеста су скандирали ”Србија, Србија” а по наводима медија, неки од њих са покривеним лицима су тјерали новинаре и инсистирају да их не сликају, а напатнута је и екипа тв Н1.

Демонстранти су тражили од полиције да спусте штитове и да им се придружи. Група демонстраната је полицајцима уручила икону, заједно су се фотографисали, а онда полицајцима упутили аплауз.

Медији су пренијели и да су поред десничара који су се и попели на степенице парламента, на Тргу Николе Пашића и демонстанти и грађанске опције.

Стефановић: Полиција спријечила упад у Скупштину

Испред Скупштине Србије интервенисала је полиција и поставила кордон како би спријечила поједине демонстранте да упадну у Скупштину Србије.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је за ТВ ”Прва” да један број људи покушава насилно да уђе у зграду Скупштине, али да ће свако ко се бави насиљем добити јасан и оштар одговор државе.

Београдски медији су јавили да су демонстранти помјерили заштитну ограду и попели се на степенице пред Скупштином, али да је полиција реаговала и потиснула их.
Како јавља новинарка АА, у Београду је вечерас било мирно до 21,15 сати, након чега су демонстранти срушили ограду пред Скупштином Србије и пробили се до самог степеништа.
Демонстранти који су пробили ограду отјерали су новинаре и сниматеље испред улаза у намјери да им онемогуће да забиљеже шта се тамо дешава.

Полиције пред Скупштином није било, а кордон снага сигурности формиран је тек након што су демонстранти срушили ограду.

Демонстранти тренутно на полицију бацају флаше, камење и друге предмете.

Демонстранти на протесту у Нишу: ”Немамо захтјеве, имамо бројне разлоге”

На трећем узастопном протесту у Нишу, око хиљаду грађана протестним шетњама, повицима и звиждањем, изражава незадовољство радом актуелне власти и честим промјенама њеног односа према пандемији коронавируса.

Група демонстраната је дошла и пред просторије Српске напредне странке, јединог мјеста које, као и претходних вечери, обезбјеђује униформисана полиција. Демонстранти им се обраћају повицима: ”Кога чувате?”

До 22 сата није било инцидената.

Полиција у Новом Саду спријечила блокаду аутопута

Више стотина Новосађана и вечерас је протестовало у Новом Саду, упркос проглашеним мјерама Кризног штаба да се због епидемије коронавируса и пораста броја обољелих ограниче окупљања на 10 људи, те је одржана протестна шетња градским улицама.

Шетњи је претходио скуп на централном градском тргу на ком се, између осталих, обратио и Миран Погачар, који је данас, након саслушања, пуштен из притвора и позвао окупљене у шетњу.

Демонстранти су се запутили на аутопут Нови Сад-Београд гдје их је сачекао полицијски кордон. Шетачи су посједали испред кордона и викали ”исти смо народ”, ”спустите штитове”, а дјевојке су испред полицајаца оставиле цвијеће.

Након сат времена демонстранти су се запутили ка Новом Саду. Инцидената није било.

Београд: Поново окупљање испред Скупштине

Неколико хиљада грађана окупило се вечерас на платоу испред Дома Народне скупштине у Београду, на трећем по реду протесту против актуелне власти.

Грађани, углавном млађи, и даље пристижу на плато а саобраћај је обустављен.

Протест је почео мирно, а онда су преко ограде Скупштине демонстранти почели бацати флаше и петарде на степениште парламента.

Могле су се видјети и бакље.

Неко од учесника протеста носе српске заставе и мајице са натписом “Радован Караџић српски јунак” као и транспаренте на којима пише “Не смијем ни да се разболим” и “Новац у здравство а не у полицију”.

Како је пренио портал Нова.рс, млади учесници протеста дијеле папире на којима су исписани захтјеви за оставке предсједника Србије Александра Вучића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, директора полиције Владимира Ребића али и захтјев за прекид преговора о статусу Косова и прекид “прогона и хапшења политичких противника режима”.

Један од учесника ухапшен је на самом почетку протеста у Београду испред Скупштине Србије јер је добацивао полицајцима, након чега су га полицајци у цивилу одвели у правцу Скупштине, јавио је “Блиц”.

Протести се одржавају и у Новом Саду, Зрењанину, Нишу, Лесковцу, Пироту и Врању.

Ниш: Трећи дан протеста са мањим бројем учесника

Нишлије незадовољне актуелном влашћу и мејрама за сузбијање вируса цовид-19, треће вече заредом протестују испред Скупштине града.

Протест који је вечерас праћен озвучењем, протиче мирно али са значајно мањим бројем демонстраната него претходне двије вечери.

Очекује се да у току вечери буде организована протестна шетња централним градским улицама.