У Меморијалном центру Сребреница – Поточари вечерас је додијељена по први пут новинарска награда ”Нино Ћатић”.

Организатор додјеле награде је Удружење ’’Бити новинар’’ из Тузле уз генерално покровитељство Федералног министарства расељених особа и избјеглица и подршку Удружења БХ новинари, Организационог одбора за обиљежавање 25. годишњице геноцида у Сребреници, Меморијалног центра Сребреница – Поточари, Удружења Жене Сребренице, Владе ТК, Града Тузла те сагласност Хајре Ћатић мајке Нине Ћатића.

Награде су додијељене у пет категорија. Награду за радијски извјештај добио је Исмет Бећар, за телевизијски прилог Алеми Казазић, за писани текст и фотографију Самир Карић, те за блог/влог Едина Латиф.

”Мислила сам да је мој Нино заборављен. Захваљујући младим људима није. Надам се да ће ова награда живјети, а са њом и сјећање на мог Нину”, рекла је Хајра Ћатић.

Салих Бркић, један од чланова жирија, истакао је да је на јавни позив пристигло више од стотину радова.

”Остварила се моја жеља још из 1996. године када сам рекао да се требамо сјећати Нине Ћатића. Надам се да ће у сљедећим годинама бити што више оних који ће се пријављивати за награду која ће чувати сјећање на жртве геноцида, и Нину Ћатића самог”, рекао је, између осталог, Бркић.

Поред Бркића у жирију су били и Марко Дивковић, Алмаса Хоџић и Маринко Секулић.

Дино Дурмић и Емина Хоџић, организатори додјеле новинарске награде ”Нино Ћатић” истакли су захвалност Нининој мајци Хајри Ћатић.

”Драго нам је да смо успјели. Хвала свима на подршци. Надамо се да ће у наредним годинама ово што радимо израсти у још нешто веће”, рекла је Хоџић.

Дурмић се захвалио свима који су подржали пројекат.

”Наша идеја је заживјела. Остаје нам обавеза да радимо у континуитету”, рекао је Дурмић.

Добитници награда су емотивно реаговали, без пуно ријечи.

”Ово је први пут да сам послала причу на јавни позив у свим овим годинама које радим”, рекла је Едина Латиф.

Поред главних награда додијељене су и специјалне захвалнице појединцима и колективима за континуирано извјештавање о Сребреници и геноциду над Бошњацима у Сребреници.

Специјална захвалница је уручена, између осталих, Хајри Ћатић, и Едину Рамићу министру за избјеглице и расељена лица Федерације БиХ, ентитета у Босни и Херцеговини.