У Меморијалном центру Поточари обиљежена је 25. годишњица геноцида у Сребреници. У мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари клањана је џеназа-намаз и обављен укоп девет жртава геноцида почињеног у љето 1995. године у Сребреници.

Џеназу-намаз предводио је реису-л-улема исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић.Прије џеназа-намаза уприличен је вјерски дио програма, а након тога је читањем имена почело изношење табута из Мусалле Меморијалног центра. Преживјели Сребреничани, чланови породица убијених, пријатељи и комшије на рукама су пренијели зелене табуте са посмртним остацима до мезара гдје су жртве геноцида нашле смирај послије 25 година.

Од 9 сати ујутро БХРТ емитује Специјални програм поводом обиљежавања 25. годишњице сребреничког геноцида.

13:39- Клањана џеназа и обављен укоп

12:17- Централни дио вјерског обреда

12:17- Централни дио вјерског обреда

12:15- Завршетак комеморације

12:00- Шефик Џаферовић, обраћање

11:50- Видеопоруке: Борут Пахор, Симонета Сомаруга, Реџеп Тајип Ердоан

Ердоган: Европски политичари нису извукли поуку из Сребренице и поред толико драме, масакара и суза

11:45- Видеопоруке: Франк Волтер Штајнмајер, Мило Ђукановић, Стево Пендаровски,

11:30- Видеопоруке: Илир Мета, Александер ван дер Белен, Зоран Милановић, Саули Министо, Емануел Макрон, Хасан Рохани

Жртва Сребренице мора бити једна од кључних и добро научених лекција европске хуманости, вјеродостојности и искрености, поручио је предсједник Хрватске Зоран Милановић, у поводу обиљежавања 25. годишњице геноцида у Сребреници

Француски предсједник Еммануел Мацрон у видеопоруци је казао да Сребреница остаје болан симбол неуспјеха међународне заједнице у пружању заштите цивилима када им је та помоћ била најпотребнија

Никада нећемо заборавити те злочине. 11 јули. 1995. године означава важну прекретницу за све нас док се сјећамо оних који су пропатили незамислив ужас у геноциду у Сребреници, рекао је предсједник Албаније Илир Мета у видеопоруци емитованој данас на комеморацији жртвама геноцида у Сребреници

11:20- Порука Папе Фрање

Папа Фрањо је поводом 25. годишњице геноцида у Сребреници пожелио мир свим грађанима Босне и Херцеговине

11:14: Обраћања Мунире Субашић

Порука злочинцима: Ми ћемо вас прогањати и никада нећемо посустати. То је наше право и обавеза. Не постоји мјесто гдје се можете сакрити, а да вас нећемо наћи.

10:43- Видеопоруке: Марк Руте, Ерна Солберг, Иман Кан, Педро Санчез, Стефан Левен, Борис Џонсон

Велики број починилаца још увијек није одговарао за почињена недјеља, а постоје и они који би радије да забораве или негирају значај онога што се десило. То не смијемо дозволити да се деси, нагласио је премијер Велике Британије Борис Јохнсон

10:43- Видеопоруке: Бојко Борисов, Џастин Трудо, Ђузепе Конте, Хавијер Бетел, Мухидин Јасин

10:34- Видеопоруке: Давид Марија Сасоли, Чарлс Мишел, Урсула фон дер Лајен,

10:25- Видеопоруке: Марија Пејчиновић Бурић, Томас Гремингер

10:13- Видеопоруке: Филип Гофин, Јеп Кофод, Томаш Петричек, Линас Линкевичиус, Фејсал бин Фархан ал- Сауд, Мајк Помпео

Амерички државни секретар Мике Помпео поручио је да САД стоје уз своје “сјајне пријатеље у БиХ”. Сједињене Америчке Државе су се обавезале да никада неће заборавити ову трагедију. Дијелимо тугу с породицама које свих ових година неуморно траже правду за свих осам хиљада изгубљених невиних живота”, рекао је Помпео.

10:00- Видеопоруке: Мухамед Махатир, Бил Клинтон, принц Чарлс

Сада је важније него икада да се сјетимо да у БиХ и широм свијета истинска демократија захтјева стварну посвећеност инклузивном друштву, укључујући заједничко одлучивање, посвећеност владавини права, утврђивање тешке истине о прошлости, како би сте могли градити другачију будућност, казао је Билл Цлинтон, бивши предсједник Сједињених Америчких Држава

09:45- Видео поруке: Серж Брамер, Кармел Ађиус, Валентин Инцко

Схватам сада колико ме дубоко погодио овај случај и траума ових успомена ће за цијели живот остати са мном. Ипак, оно што смо остале судије и ја доживјели је само сјенка разарајуће боли и губитка које су жртве и породице издржале, и настављају издржати, рекао је Цармел Агиус, предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове

09:30- Интонирање химне Босне и Херцеговине

Ове године ће бити укопано девет жртава геноцида: Салко (Ахмо) Ибишевић (1972), Хасан (Алија) Пезић (1925), Сеад (Хусо) Хасановић (1971), Алија (Бекто) Суљић (1969), Хасиб (Шабан) Хасановић (1970), Зухдија (Суљо) Авдагић (1947), Бајро (Рамо) Салиховић (1943), Ибрахим (Хамид) Зукановић (1941).

Ове године биће укопан најмањи број жртава до сада. Неколико породица, које су раније дале сагласност за укоп посмртних остатака својих најмилијих, повукле су те сагласности, у највећој мјери због чињенице да многи чланови породица жртава, због пандемије, неће моћи присуствовати џенази и укопу ове године у Поточарима.

Највећи злочин од краја Другог свјетског рата наовамо, починиле су снаге Војске Републике Српске и паравојне формације из Србије, под командом Ратка Младића. У десетак дана, почевши од 11. јула убијена су 8 372 цивила, претежно мушкарци и дјечаци.

Упркос заштићеном статусу Сребренице по одлуци УН-а, међународна заједница, укључујући холандски батаљон УНПРОФОР-а, није учинила ништа да заштити цивилно становништво.

До сада су у Меморијалном центру у Поточарима укопане 6 643 особе.

Најмлађа до сада укопана жртва је новорођенче, дјевојчица Фатима Мухић, а најстарија Шаха Измирлић, рођена 1901. године.

Прва колективна џеназа у Меморијалном центру у Поточарима обављена је 2003. године, када је у три фазе укопано скоро хиљаду жртава. Те 2003. године укопан је највећи број жртава, док ће ове године у Меморијалном центру у Поточарима бити укопан до сада најмањи број, посмртни остаци девет жртава.

Обиљежавање 25. годишњице геноцида у Сребреници ове године одвија се у знатно измијењеним околностима. Због епидемиолошке ситуације, уз поштивање заштитних мјера, комеморацији, џенази и укопу идентификованих посмртних остатака жртава геноцида присуствоваће само најближи.

Своје присуство у Поточарима потврдили су предсједавајући и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, амбасадор САД Ериц Нелсон и још неки званичници. Добар дио оних који ће се током комеморације поводом 25.годишњице сребреничког геноцида обратити бх.јавности, учиниће то видео-порукама.