Једна од водећих холивудских глумица Анђелина Џоли послала је видео поруку којом је обиљежила 25. годишњицу геноцида у Сребреници. Изразила је саучешће и поштовање преживјелима, али и свим грађанима Босне и Херцеговине, саопћено је.

Данас мислим на мајке Сребренице и све остале преживјеле, чији су мужеви, браћа и синови убијени у геноциду прије 25 година. Мислим и на жртве, посебно дјецу, којима је ускраћена прилика да живе, воле и имају властите породице. То је губитак који се не може описати ријечима. Мислим и на све људе Босне и Херцеговине, ту дивну срцолику земљу која је у срцу Еуропе и која ми је дала толико драгих пријатеља и прекрасних искустава и која ће ми заувијек симболизирати снагу, топлину и достојанство. Свим Босанцима и Херцеговцима саучешће и поштовање, саосјећам са вама – навела је Џоли.

Говорила је о младима у регији и шире, о улози коју они могу имати у превазилажењу мржње, предрасуда и дискриминације.

Не морате бити слуге прошлости. Можете се одупријети покушајима да вас одвоје од било кога због њихове националности, етничке припадности, религије или боје њихове коже. Можете одбацити дискриминацију и говор мржње, пропаганде и лажи. Можете дијелити визију свијета који је изграђен на једнаким правима и праведним законима, поштовању различитости. Свијет у којем не би могла успјети она врста убилачке агенде која је довела до Сребренице. То је најбољи начин на који можемо одати почаст породицама којих се данас сјећамо; и жртви прогона било Анђелина Џоли.

Комеморација поводом Националног меморијалног Дана сјећања на Сребреницу у Уједињеном Краљевству, која ће обиљежити 25. годишњицу геноцида у Сребреници, бит ће емитирана уживо на Фацебоок страници Remembering Srebrenica, Твитер налогу и YouTube каналу Remembering Srebrenica у 19х (британско вријеме) у суботу, 11. јула 2020.

Национална церемонија Уједињеног Краљевства у суботу, 11. јула, врхунац је седмице у којој је одржано више од 1000 меморијалних активности широм земље, у којима је исказана почаст за више од 8.000 бошњачких мушкараца и дјечака убијених у само неколико дана у Сребреници у јулу 1995. године.

Локална вијећа, друштвени центри, полицијске станице, мјеста за молитву и школе широм Уједињеног Краљевства, организовали су разне догађаје и активности у знак сјећања на оне који су брутално убијени у геноциду који је УН назвао “најгорим злочином на европском тлу од Другог свјетског рата”.