Неколико стотина људи окупило се и вечерас у Београду испред Народне скупштине и у Пионирском парку, на протесту против власти који се одржава сваке вечери од 7. јула. Вечерашњи протест је протекао мирно и без инцидената, а нешто иза 22 сата окупљени грађани су почели да се разилазе.

Саобраћај је заустављен, а тренутно су видљиви само припадници полиције који регулишу саобраћај.

Демонстранти су у групама које се протежу од фонтане на Тргу Николе Пашића до семафора на почетку Булевара Краља Александра, али у мањем броју него претходних вечери.

Велики број грађана приближио се Скупштини Србије, а преко мегафона је почело скандирање против власти, односно против предсједника Српске напредне странке (СНС) и Србије Александра Вучића, јавља репортер Бете.

Грађани су узвикивали “Оставке” и “Ухапсите Вучића”. Затим су се окупљенима обраћали и чланови Цркве, а на степеништу на улазу у Скупштину паљене су свијеће за Лјубисава Ђокића, познатијег као Джо багериста, који је симбол демонстрација на којима је 5. октобра 2.000. године срушен режим Слободана Милошевића, а који је преминуо данас у Београду.

Грађанима се у једном тренутку придружила и потпредсједница Странке слободе и правде Мариника Тепић, која је позвала да се протест одржи на Бранковом мосту, који би тиме био блокиран.

На протесту је виђен и предсједник покрета Доста је било, Саша Радуловић, као и чланови покрета “Не давимо Београд”.

На протесту је тренутно највећи број младих људи који стоје или се крећу на платоу испред Скупштине Србије, а неки од њих имају и бициклистичке шљемове на главама.

Окупљени грађани тренутно протестују мирно и без узвикивања парола, а током досадашњег протеста није било инцидената, озбиљнијих провокација, нити покушаја насилног уласка у Скупштину.

Иако присуство полиције није видљиво, коњица и интервентна бригада смјештене су са друге стране зграде Скупштине, у Косовској улици.

Стефановић: Вечерас је мирно, у Београду се окупило 1.100 људи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да се протест грађана у Београду одвија у миру и да није било покушаја напада на полицију.

“Вечерас имамо око 1.100 људи испред Народне скупштине, нема напада на полицију, нема покушаја напада, све је мирно. Скуп је супротан закону, самим тим је штетан јер није пријављен”, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да су политичари позивали људе на протесте на “неодговоран начин”.

“Осуђујем свако насиље, оно нема никакво оправдање. Хоћу да кажем да ћемо пустити свакога да блокирају све, али шта ћемо добити од тога, опет ћете звати да полиција спашава људе. Апелујем на све оне који планирају да убудуће праве протесте, да их претходно најаве полицији”, рекао је Стефановић.

На протесту у Нишу покушај блокаде ауто-пута

Више стотина демонстраната у Нишу протестовало је испред Скупштине града, након чега су кренули ка ауто-путу, али их је на Булевару 12. фебруар зауставио кордон полиције. Мирно сједе пред кордоном и за сада нема инцидената.

Неколико демонстраната ставило је цвијеће и заставу Србије пред полицајце. Чули су се повици “Исти смо народ” и “Спустите штитове”.

Један од њих обратио се полицајцима преко мегафона.

“Претходних дана гледали смо како ваше колеге туку људе који мирно сједе, гурају и шутирају дјецу са бицикла. Ми знамо да сада нећете спустити штитове. Надамо се да ћете у једном тренутку стати уз ваш народ. Свима нам је Вучић ковид”, рекао је демонстрант.

Протест је, као и претходних дана, почео окупљањем испред Скупштине града око 19 сати, одакле је колона поред Аутобуске станице кренула ка ауто-путу. Уз звук пиштаљки чула су се скандирања против власти и предсједника Србије Александра Вучића.

Највише је било младих, учесници не носе страначка обиљежја, нити обиљежја других организација.

Демонстранти су дували у пиштаљке и носили бројне транспарентне. На једном од транспарената пише да су захтјеви грађана да се усвоји Закон о лијечењу дјеце у иностранству, да се професори из Ћуприје врате на посао, да РТС коначно буде јавни сервис свих грађана, да се повећају плате у здравству, да се син Жељка Митровића казни за убиство и да комплетан Кризни штаб поднесе оставку.

Новосађани блокирали полицијску станицу

Након протестне шетње улицама Новог Сада, окупљени грађани су око 19.20 на пола сата блокирали полицијску станицу “Стари град” у Радничкој улици. Новосађани су том приликом симболично тражили од министра полиције Небојше Стефановића да их ухапси.

Током протеста су испред врата полицијске станице оставили три посуде са храном за псе и викали “Керови, керови”. Неки грађани остављали су и новац.

На капији се након 15 минута појавила група полицајаца у пуној опреми за разбијање демонстрација, којима су грађани скандирали “Слуге режима”, “Ми вас плаћамо”, “Баците штитове”…

Грађане у шетњи и данас предводи активиста и члан Здружене акције “Кров над главом” Миран Погачар, који је у једном моменту пробао да уђе у полицијску станицу, али су га полицајци испратили до капије.

Већина окупљених носи заштитне маске. Организатори су и данас припремили импровизовано мобилно озвучење.

Скуп је за сада миран, а грађани су шетњу наставили у правцу СПЕНС-а.

Демонстранти у Крушевцу одазвали су се позиву упућеном преко друштвених мрежа и окупили у центру града.

У Чачку је на протесту постављена кутија за скупљање помоћи за болницу у том граду. Група људи окупила се и у центру Лесковца.