Пројекција филма “Гласови Сребренице” уприличена је у Сарајеву, дан послије обиљежавања 25. годишњице геноцида у Сребреници, а садржи 1.307 видео свједочења особа преживјелих из јула 1995. године.

Представник преживјелих Хасан Нухановић казао је новинарима да опсежан материјал, приказан у филму, служи реконструирању догађаја у и око Сребренице у љето 1995. године. Разговори су снимљени специјално за потребе тог филма.

Колекција изјава ће бити похрањена у архиву Меморијалног центра Сребреница-Поточари. Филм је снимљен уз подршку Фондације Цинема фор пеаце са сједиштем у Берлину.

“Дио свједочења похрањен је већ у Меморијалном центру Сребреница, дио је у Институту за истраживање злочина против човјечности у Сарајеву. На крају, колекција тих изјава наћи ће се у архиви Меморијалног центра Сребреница Поточари”, рекао је Нухановић.

Нухановић каже да је судјеловао у креирању тог филма, али данас га је први пут гледао у цјелини. За њега је то значајна архива. Свједочења преживјелих за њега су значајан допринос меморијализацији.

И предсједница Удружења “Мајке Сребренице” и једна од судионица филма, Мунира Субашић, истиче значај документирања сјећања те каже да су се потрудили испричати истину јер је истина за њих најважнија.

“За нас то значи много. Једном кад нестане мајки, да истина остане”, нагласила је Субашић.

Искористила је прилику да истакне и важност доношења закона о забрани негирања геноцида. Вјерује да би им такав закон много помогао те каже – “величање ратних злочина, причање неистине, болно је”.

“Посебно за будуће генерације, омладину која треба заједно да живи. Није за мајке, ми знамо истину. Хоћу да моја унучад имају пријатеље и међу људима других националности. Али како, ако не знају истину, ако дио народа који негира геноцид није прошао кроз истину и није се ослободио мржње”, нагласила је Субашић.