Премијер Косова Авдулах Хоти најавио је данас на виртуалном састанку са градоначелницима општина на Косову могућност проглашавања ванредног стања због епидемије Цовид-19.

“Обавијестио сам градоначелнике да би уз овај тренд оних који су погођени коронавирусом требало да размотримо проглашавање ванредног стања”, написао је Хоти на Фацебооку.

Хоти је навео да Савјет градоначелника у оквиру Асоцијације општина Косова подржава нове мјере Владе Косова, укључујуц́и проглашавање ванредног стања.

“Савјет градоначелника у оквиру Асоцијације косовских општина подржава нове мјере Владе Косова, укључујуц́и ванредно стање у борби за спрјечавање ширења Цовид-19 и за спашавање живота грађана”, рекао је Сазан Ибрахими, извршни директор Асоцијације након састанка са косовским премијером.

Хоти је такође изјавио да је влада посвец́ена стварању додатних здравствених капацитета у Болничко клиничко универзитетском центру Косова, регионалним болницама и приватним болницама, повец́ању капацитета тестирања и децентрализује тестирање у регионима и приватним болницама.

“Ванредно стање не значи парализу пословања и институција, вец́ овлашц́ује надлежне институције да предузму брзе и флексибилне мере против створене ситуације”, написао је Хоти.

Национални институт за јавно здравље Косова је саопштио да су јуче извршио 388 тестирања на присуство коронавируса, да је позитивно 205 особа, да је оздравио 61 пацијент, као и да су три особе преминуле од посљедица заразе. Укупан број заражених на Косову од 8. фебруара до данас је 4.512, а преминуле су 97 особа. У истом периоду се излијечило 2.156 људи, а тренутно има 2.259 активних случајева.