Меморијални центар Сребреница посветио је данашњи дан подизању свијести о важности трагања за несталим особама у геноциду у Сребреници, али и важности подршке ИЦМП-у и развоју науке у правцу идентификације и проналаска несталих особа.

Меморијални центар је, заједно са јорданском краљицом Нур, комесарком Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП), послао заједничку поруку.

“У протеклих 20 година, радећи с Међународном комисијом за нестале особе, имала сам привилегију да свједочим, волим и дивим се својим сестрама из Сребренице. Вашој храбрости, преданости, суосјећању и непоколебљивости пред огромним притисцима. У нашем раду с вама и другима на проналаску и идентификацији жртава из Сребренице, заједно смо отворили пут да се починитељи суоче с правдом. Рад наше комисије допринио је дугој и детаљној истрази која је омогућила изван сваке сумње утврдити чињенице о геноциду“, поручила је јорданска краљица Нур у својој поруци.

До данас је ИЦМП помогао Босни и Херцеговини пронаћи 75 посто од око 30.000 несталих, укључујући скоро 7.000 од 8.000 жртава геноцида у Сребреници. ИЦМП-ови научни подаци, укључујући и евиденције о анализи ДНК, прихваћени су као доказни материјал у суђењима пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију и судовима у БиХ.

“Од вас смо научили много и то нам омогућава да помогнемо другима широм свијета који су жртве присилних нестанака. У Сирији, Ираку, Колумбији и другдје породице несталих у вама проналазе инспирацију и храброст“, напоменула је Нур.

Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница, указао је на важност рада ИЦМП-а.

“Постоји јасна веза између онога што ради ИЦМП и онога што је пресуђено у Хагу те, коначно, наше могућности и привилегије да своје најмилије укопамо под нишанима с њиховим именима и презимена. Због тога, морамо заједно подизати свијест о важности трагања за несталим, не само овдје код нас, већ и на другим мјестима гдје су се догодили ратни злочини и масовна убиства. Наше научене лекције морамо искористити да помогнемо другом, и то је важна порука коју Меморијални центар жели послати овом приликом“, закључио је Суљагић.