У турским судовима првостепено суђење завршено је у 275 од укупно 289 оптужница за покушај војног удара који је терористичка организације ФЕТО извела 15. јула 2016. године, изјавио је турски министар правде Абдулхамит Гул.

“До данас су заслужене казне изречене за 4.130 оптуженика, укључујући и 2.332 доживотне затворске казне”, рекао је Гул.

Истичући како је у ноћи покушаја војног удара свијет свједочио једној од највећих историјских издаја, али и једном од највећих народних отпора насупрот пучиста, Гул је рекао да се тај догађај неће и не смије заборавити.

Како је рекао, покушај војног удара 15. јула 2016. године разликовао се од претходних таквих удара по томе што су први пут директно нападнуте демократске институције и народ који није погнуо главу, већ је устао и бранио своју демократију.

Он је додао да се од претходних војних удара разликовао и по својим циљевима које је могуће схватити ако се анализирају дешавања која су претходила и која су се десила након тога у регији, са акцентом на сусједну Сирију.

Ресорни турски министар Гул даље је рекао како турско правосуђе води опсежне процесе како би се идентификовали сви одговорни за покушај војног удара који су извели терористи ФЕТО-а који су годинама инфитрирани у турске снаге и институције.

“То се не односи само на ФЕТО, већ Турска неће дозволити постојање било каквих паралелних структура унутар државе, никаквих илегалних творевина. Турска и њено правосуђе ће наставити одлучну борбу против ФЕТО-а све док се у потпуности не искоријене сви елементи те терористичке организације”, поручио је Гул.

Терористичка организација ФЕТО одговорна је за покушај пуча у Турској у ноћи 15. јула 2016. године. Ријеч је о терористичкој организацији коју предводи Фетулах Гулен, настањен у Сједињеним Америчким Државама, а чије изручење је Турска званично затражила од САД-а.

Чланови те терористичке организације годинама су, намјештањем испита, напредовали у служби, инфилтрирајући се тако у институције државе. Потом су, најприје у децембру 2013. године, присталице ФЕТО-а у правосуђу Турске монтираним процесом о наводној корупцији покушали процесуирати бројне високе званичнике.

Неколико година касније услиједио је и крвави покушај државног удара терориста ФЕТО-а, односно покушај пуча којег су извели официри које је ФЕТО инфилтрирао у турску војску.

Истрага у вези с терористичком организацијом ФЕТО показала је да се ради о глобалној мрежи која не представља опасност само Турској, него и свакој другој земљи у којој је активна. На то су у више наврата и указивали турски званичници. Током покушаја пуча у Турској погинула је 251, а рањено око 2.200 особа.