Након усвајања нове легислативе у ЕУ крајем 2019. године, извозници свјежег воћа и поврћа из Босне и Херцеговине суочавају се са потешкоћама код пласмана својих производа у ЕУ, наводе из Вањскотрговинске коморе БиХ (ВТК БиХ).

Европска унија донијела је проведбену директиву о заштитним мјерама против уношења у ЕУ организама штетних за биље и биљне производе и против њиховог ширења унутар Европске заједнице. На основу донесене директиве државе чланице су морале донијети законе и друге прописе потребне за усклађивање са овом директивом до 31. аугуста 2019. и доставити их Комисији. Примјена ове директиве је почела од 1. септембра 2019 године.

Из ВТК БиХ наводе, Република Хрватска, чланица Европске уније, која граничи са Босном и Херцеговином, одредила је само два гранична прелаза на које пошиљке биља, биљних производа и других предмета који подлијежу надзору фитосанитарне инспекције могу улазити из Босне и Херцеговине и то ГП Стара Градишка на сјеверу и ГП Нова Села (Метковић), а гдје се надзор врши само радним даном у времену од 8.00 до 16:00 сати на ГП Стара Градишка, односно од 7 до 15 сати на ГП прелазу Нова Села.

“Новом европском легислативом која дефинише службене контроле предвиђен је фитосанитарни преглед за биљне културе и робу која претходно по овом основу није прегледавана од фитосанитарне инспекције. Тиме се повећао број фитосанитарних прегледа и створиле гужве на граници. То је основни разлог због чега се указала потреба за повећањем броја граничних прелаза гдје би се могао вршити фитосанитарени надзор као и продужење радног времена постојећих граничних прелаза”, наводе из ВТК БиХ.

Овај проблем био је тема састанка који је прошле седмице организовало и Министарство вањске трговине и економских односа БиХ са релевантним удружењима привредника и ВТК БиХ. Како наводе из ВТК БиХ, учесници састанка су као краткорочно рјешење предложили да се Вијеће министара БиХ обрати Влади Републике Хрватске са захтјевом да се продужи радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, и то радним данима од 7 до 19 сати, те да се уведе радно вријеме суботом од 7 до 15 часова. Такођер је као дугорочно рјешење предложено да се покрену преговори за отварање нових граничних прелаза са Хрватском за промет роба које подлијежу фитосанитарном и ветеринарском надзору.

За БиХ је важан несметани извоз, посебно имајући у виду чињеницу да сектор воћа и поврћа у 2019. години остварио укупан извоз од 188 милиона КМ, а 61 посто извоза се односи на на земље ЕУ с тим да је за већину испорука бх. извозника Хрватска транзитна земља. Пет најконкурентнијих производа из сектора воћа и поврћа носи 52 посто вриједности укупног извоза. Тих пет производа су: смрзнуте малине, свјеже крушке, јабуке, корнишони и шљиве.

“ВТК БиХ подржава напоре Министарства вањске трговине и економских односа БиХ да се ријеше ове потешкоће, али у исто вријеме и апелује на све надлежне институције да у потпуности разумију хитност дјеловања у вези овог питања поготово имајући у виду чињеницу да се од средине јула очекује повећан извоз сезоналног воћа и поврћа”, наводе из ВТК БиХ.