Кина је саопћила да су два стручњака Свјетске здравствене организације (СЗО) били у земљи у склопу мисије за праћење поријекла глобалне пандемије коронавируса.

Кина је оклијевала допустити испитивање поријекла вируса који је први пут откривен у централном индустријском граду Wухан крајем прошле године, али је, ипак, допустила након што су многе земље позвале СЗО да проведе темељиту истрагу, јавио је АП.

Гласноговорница министарства вањских послова Хуа Хуњинг рекла је да ће се представници с кинеским научницима и медицинским стручњацима упознати с “научном сарадњом на питању праћења новог коронавируса”.

Кина је тврдила да је вирус можда потицао изван Кине и жестоко је негирала наводе да је крила размјере епидемије када се први пут почео ширити.

Сједињене Америчке Државе су најавиле да ће престати финансирати WХО због оптужби да су споро реаговали на епидемију вируса.

СЗО је потврдио посјету епидемиолога и стручњака за болести животиња, али нису изнијели податке о њиховим детаљним плановима док су у Кини. Вјерује се да је вирус потекао од шишмиша, а затим је прешао на људе.