Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би требао бити разматран Извјештај комисије Колегија о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, заказана је за 15. јули.

Како је речено Фени у Парламентарној скупштини БиХ, Колегиј није постигао сагласност о предложеном закону, те ће се Дом о њему изјашњавати у другом кругу гласања.

Пословником Представничког дома је дефинирано да, ако Колегиј Дома не успије постићи сагласност, одлуку доноси већина од укупног броја посланика који су присутни и који гласају, уз услов да гласови „против“ не садрже двије трећине или више посланика изабраних из сваког ентитета.

Представнички дом државног парламента је на хитној сједници 9. јула, у првом читању, разматао Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, који приликом гласања није добио потребну ентитетску већину, те је упућен Колегију на усаглашавање.

За предложени закон тада су гласала 22 посланика, 12 их је било против и два суздржана. Међу онима који су гласали против били су и посланици ХДЗ-а БиХ и СНСД-а.

С обзиром на то да је постојала опћа, али не и ентитетска већина гласова посланика, предложени закон упућен је Колегију дома на усаглашавање.

Из истог разлога, на усаглашавање Колегију тада је упућен и приједлог закључка посланика: Аиде Баручије, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић-Лепић и Дамира Арнаута, којим би се задужило Вијеће министара БиХ да све раније усвојене одлуке у 2020. години о новом запошљавању стави ван снаге, те да се свако ново запошљавање врши само у случају да је то неопходно за функционирање институције која подноси образложен и поткријепљен захтјев Вијећу министара БиХ.

Посланици би на сједници у сриједу требали разматрати и Извјештај комисије Колегија о настојању за постизање сагласности о наведеном закључку.