Предузеће ”Метално” из Зенице – прије само неколико мјесеци у стечају, а од данас производи машину која ће се користити у највећем свјетском произвођачу авиона.

Пројекат изградње индустријске пећи за стабилизацију и учвршћивање материјала нова је побједа босанскохерцеговачке памети. Вриједност овог погона, чија је дужина 115 метара, износи 3 милиона марака. Пећ ће користити највећи произвођач авиона у свијету.

АЛБИН ГУТЛИЋ, технички руководитељ пројекта

”Они су ову пећ произвели за фирму Боинг, авионе, гдје се материјал који они узимају улази у ове пећи, учвршћује се, добија тај квалитет и од њега се праве дијелови за авионе.”

МУХАРЕМ КОЛИЋ, инжењерска потпора

”Тежак изазов с обзиром да је ово један велики и веома тежак пројекат, али уз помоћ радника и наравно тимска снага, заједно смо дошли до најбољег резултата.”

Успјех је још и већи ако се зна да је ова индустријска пећ настала у предузећу ”Метално”, које је након вишегодишње девастације и стечаја тек прије неколико мјесеци добило нове власнике и почело са радом. Радници су више него задовољни.

ХУСЕИН ПАШАЛИЋ, радник „Алми Метално“, Зеница

”Ја сам био радник ”Металног” 15 година. Задовољан сам један велики пројекат који смо ето усјели завршити, очекујемо и други исто сада.”

ОСМАН МЕША, радник „Алми Метално“, Зеница

”Радио сам у ”Металном” 14 и по година и сад сам наставио у овој фирми новој. И какви су услови? Добри су услови, задовољни смо сви.”

Реализација пројекта изградње индустријске пећи за стабилизацију и учвршћивање материјала ујединила је заправо неколико предузећа из Федерације и Републике Српске. Поред упошљавања бивших радника ”Метално” ће ускоро отворити и нова радна мјеста.

ИСМЕТ БЕГИЋ, равнатељ „Алми Метално“, Зеница

”Данас, ево, у овој хали ради 50-так људи. Ја мислим да би требало радити, некад је радило 500, неће 500, али дај Боже да ради 200 – и то би био велики помак за Опћину Зеница, а и за БиХ.”

У ”Металном” је у току градња још три сличне пећи, а ускоро ће са радом почети и постројење за производњу рударске опреме. То значи да ће ово предузеће и у том сегменту запослити нове раднике.