Да ли су наши тестови, као што тврде европски званичници, лошег квалитета и непоуздани? Стручњаци као и грађани су увјерени да нема разлике између тестова на коронавирус у Босни и Херцеговини и било гдје у свијету.

Европски званичници упозоравају на тзв. јефтине балканске тестове доводећи у питање њихову валидност. Међутим, тестирање на коронавирус које се проводи у Босни и Херцеговини је научно, стручно и кадровски поуздано, тврде бх. стручњаци.

Специјалист генетске медицине и молекуларне дијагностике, др. Ријад Коњхоџић каже како такве изјаве сматра политичким.

“Тренутно на тржишту БиХ имате тестове из Јужне Кореје, из Европске уније, из Турске. Исти ПЦР тест се користи и иста метода се користи у лабораторији КЦУС као и у Бечу, Њемачкој, то вам је исти модел, исти концепт”, истиче Дамир Марјановић, професор генетичког инжењерства и биотехнологије.

“Ми радимо за Опћу болницу и знамо да су тестови који су обезбијеђени преко Опће болнице су сасвим достатни и имају ЦВИВД цертификат што је максимално што можете тражити од једног теста”, наглашава др. Коњхоџић.

ПЦР тестови који се проводе на основу медицинско-епидемиолошких индикација набављени су већином из буџета Федерације БиХ и донације су Свјетске здравстене организације и УНДП-а, казали су из федералног Завода за јавно здравство. За сада је довољна количина ових, како тврде квалитетних и поузданих тестова на располагању бх. грађанима. Но, свима који самовољно желе урадити, комерцијални ПЦР тест ускоро би то могло бити онемогућено, с обзиром на проблем њихове набавке. Ови тестови долазе из Сједињених Америчких Држава и Њемачке.

“Обзиром да смо ми буџетска организација, ми подлијежемо закону о јавним набавкама, јако тешко иде и споро комплетан процес набавке, тако да уколико порасте притисак на нашу лабораторију могло би доћи до нестанка хемикалија и до заустављања рада лабораторије”, каже проф. др. Мухамед Смајловић, декан Ветеринарског факултета у Сарајеву.

Тестови на коронавирус који се раде у Босни и Херцеговини једнако су вриједни као и они који се раде у земљама Европске уније, али то нажалост не спречава различита политичка тумачења и злоупотебе.