За кориштење туристичких ваучера Министарства трговине и туризма Републике Српске до сада се пријавило нешто више од 2300 грађана овог ентитета. Имајући у виду да је, због пандемије корона вируса, све извјесније да неће бити путовања у иностранство, интересовање за ваучере све је веће.

Мишљења грађана о кориштењу туристичких ваучера за љетовање су подијељена. У туристичкој организацији града Бијељина кажу да из дана у дан имају све више позива, јер је све извјесније да од љетовања у иностранству нема ништа.

ВЛАДИМИР СОФРЕНИЋ, Туристичка организација Града Бијељина

Зову, зову да нac питају, Зову највише људи да питају како да аплицирају. Агенција за њих може да аплицира за било коју дестинацију у РС за кориштење ваучера. Такође, могу да зову хотел за који су заинтересовани да проведу свој годишњи одмор”

У једној од двије туристичке агенције у Бијељини посредством којих се на поједностављен начин може искористити ваучер кажу да је до сада аранжмане код њих резервисало више од 500 Сембераца.

МАРИНА НОВАКОВИЋ, Туристичка агенција из Бијељине

Највеће интересовање је за Требиње, град сунца, затим за Бању Врућицу, хотел Кардиал, Национални парк Сутјеска. Прво се ради резервација смјештаја затим ми аплицирамо услужно за странке и то је то”

У Семберији се ваучер може искористити на пет дестинација. У етно селу Станишићи кажу да интересовања има, али је далеко од задовољавајућег.

МИЛОШ СТАНИШИЋ, члан Управног одбора Удружења угоститеља Републике Српске “Хорека”

Баш смо неке прорачуне радили, 70% до 80% је пао промет што се тиче нашег смјештаја. До сада имамо 14 резервисаних ваучера, а искориштено је 4, није неки сјајан одзив али очекујемо август да ће бити боље.

Како би привукли што више туриста, организују се и промоције у другим градовима.

АЛЕКСАНДРА ЂУКАНОВИЋ, Бања Врућица Теслић

Овдје смо од 10. до 15. јула, промовишемо туристичку понуду бање врућице и морамо признати да је интересовање бијељианца велико, надамо се да ће се одазвати на позиве”

Уз то, Удружење угоститеља Хорека у Бијељини затражило од градских власти да обезбиједи и посебне ваучере на нивоу Семберије.

МИЛОШ СТАНИШИЋ, члан Управног одбора Удружења угоститеља Републике Српске “Хорека”

Да град Бијељина покуша да одобри или да нађе неку варијанту ин еке ваучере само за становништво бијељине које ће моћи да се користи у бијељини и у кафићима и свим угоститељским објектима”

Колико је интересовање за љетовање у Семберији нисмо успјели да сазнамо, јер на нивоу министарства још увијек немају појединачне податке. Пријава за ваучере отворена је до почетка новембра.