Предсједник Косова Хашим Тачи завршио је за данас, након више од шест сати, давање исказа пред Специјалним тужилаштвом у Хагу, а испитивање ће бити настављено сутра.

Тачи је након завршетка данашњег саслушања изјавио кратко медијима да је слушао размјену техничких питања између његовог бранитеља и тужилаца, као и почетак испитивања тужилаца о Ослободилачкој војсци Косова. Нагласио је да ће саслушање бити настављено сутра.

Тачи је ангажовао познатог америчког адвоката Пијера-Ричарда Проспера, који је вршио дужност амбасадора за ратне злочине у администрацији предсједника Џорџа Буша.

Специјализовано тужилаштво је Специјализованим вијећима Косова поднијело 24. априла на испитивање оптужницу “са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весели и друга лица терете за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење”. У оптужници се наводи да Хашим Тачи, Кадри Весели и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Специјализована вијећа Косова са сједиштем у Хагу имају рок од шест мјесеци за доношење одлуке о потврђивању ове оптужнице.