Хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић потврдио је да Томо Медвед остаје министар хрватских бранитеља, а Горан Грлић Радман министар вањских послова након сједнице Предсједништва и Националног вијећа ХДЗ-а у Загребу.

“Томо Медвед ће бити потпредсједник владе и министар хрватских бранитеља и бити ће одмах до мене у влади, практички други човјек владе”, казао је Пленковић те је најавио објаву комплетног састава владе крајем тједна, након објаве службених резултата избора.

Потврдио је и да Горан Грлић Радман остаје министар вањских послова.

Пленковић је истакнуо како има спремних 76 потписа за састав владе те да ће након проглашења службених резултата избора у договору с предсједником Републике Хрватске Зораном Милановићем договорити за средину идућег тједан сазивање новоизабраног Хрватског сабора.

Премијер је потврдио и да Гордан Јандоковић остаје предсједник Хрватског сабора, а Жељко Реинер и Анте Санадер потпредсједници Сабора, као и да ће Бранко Бачић и даље бити предсједник Клуба заступника ХДЗ-а.

Казао је и како је умјесто Јандроковића за главног тајника ХДЗ-а именован Крунослав Катичић.

Политика дијалога у интересу бољитка Хрватске

Пленковић је још једном изразио задовољством побједом ХДЗ-а на изборима и добивеним повјерењем бирача поновивши како их то додатно обвезује на снажан ангажман у интересу свих хрватских грађана.

Осврнуо се и на позив на састанак који је упутио представницима парламентарних странка рекавши како му је циљ отворити дијалог и упознати их с плановима владе, а позвао их је и да на томе не скупљају политичке бодове.

“То је састанак ради дијалога и изравног упознавања с предстојећим корацима и кључним темама и проблемима које хрватско друштво има и законским приједлозима које ће бити на дневном реду у Сабору. Ако нетко мисли да ће стећи неке особите поене, неће, наша је политика дијалога у интересу бољитка Хрватске, казао је Пленковић.

Пленковић је притом поручио да му није намјера икога снубити нити скупљати “жетончиће”.

“Уколико нетко од изабраних заступника има жељу за стабилношћу у земљи, за потпору влади, ангажман у будућности, намјеру подржати нашу већину онда то може учинити самоиницијативно, јавно и транспарентно, дакле нема снубљења или алузија на политичку корупцију”, истакнуо је хрватски премијер, преноси Хина.