Испред Централног затвора у Београду окупило се више стотина незадовољних грађана којима се обратио предсједник Демократске странке Зоран Лутовац који је рекао да треба исказати солидарност са свима ухапшенима током протеста испред Скупштине Србије претходних дана.

Они су носили транспаренте “Хапсите лопове, а не борце”, “Не може сузавац да спере вашу бруталност”, “Хапси хулигане, не туци свој народ” а окупљени су скандирали “Пустите их све”.

“Данас смо овде да се солидаришемо са грађанима који су неправедно и противзаконито ухапшени и да искажемо незадовољство радом институција које нису у служби грађана, него су у служби једног човека, у служби његовог режима”, Лутовац разлоге окупљања испред Централног затвора и најавио нови протест уколико се то не деси.

Окупљени грађани имају два захтјева. Први је да се смјеста ослободе сви грађани који су неправедно ухапшени, а други да се утврди и покрене поступак против оних који су виновници и инспиратори нереда, наводи се у саопштењу Демократске странке.

“Успећемо само уколико будемо истрајни. Као што смо се први пут овде окупили када је Александар Обрадовић ухапшен, било нас је много мање него данас, и ипак смо успели у својој намери. Надам се да ћемо упорношћу успети да се изборимо за наше циљеве, а то су пре свега достојанство грађана и право на слободно изражавање мишљења”, изјавио је председник ДС.

Грађанима се обратио и академик Душан Теодоровић који је поручио да у ниједном приручнику не пише да полиција треба тако да се понаша према својим грађанима, пренио је портал Нова.рс.

“Ово је земља у којој влада само један човек, нема тужилаштва, нема судова, нема скупштине, нема владе, нема полиције. Постоји само Александар Вучић и сви беспоговорно извршавају његова наређења”, рекао је Теодоровић обраћајући се окупљенима путем мегафона.

Он је замолио чуваре, припаднике полиције и Жандармерије да се апсолутно придржавају правила службе и прописа.

“Ником није у интересу стварање хаоса”, рекао је Теодоровић и поручио ухапшеним младићима који се налазе у Централном затвору: “Издржите децо”.

Затражена је и смејна директора полиције Владимира Ребића, као и одговорност свих оних који су, како кажу, учествовали у хапшењу, али и пресуђивању.

Најавили су да ће се и сутра окупити.

Међу окупљенима су били и лидери опозиције Драган Ђилас и Двери Бошко Обрадовић, професори Биљана Стојковић и Јово Бакић, карикатуриста Душан Петричић, Добрица Веселиновић из Иницијативе “Не давимо Београд”, као и представници Здружене акције “Кров над главом” чији су активисти такодје били хапшени.