Америчко министарство финансија саопштило је да је буџетски дефицит у јуну износио 864 милијарде долара, што је највећи мјесечни дефицит у историји Сједињених Америчких Држава.

Досадашњи рекорд износио је 738 милијарди, а забиљежен је у априлу ове године. Јунски дефицит федералног буџета већи је од већине годишњих дефицита у историји Америке, наводи АП.

Незабиљежено повећање дефицита резултат је неколико програма помоћи посрнулој економији током пандемије коронавируса и знатно увећаним издацима за десетине милиона људи који су остали без посла, као и знатно умањеним пореским приходима.

У саопштењу министарства финансија се наводи и да је буџетски дефицит у првих девет мјесеци ове фискалне године, која је почела 1. октобра, достигао 2.740 милијарди долара, што је такође највише у историји Америке.

Конгресни Одбор за буџет је предвидјео да ће, због пандемије короне вируса, буџетски дефицит у овој фискалној години достићи доскоро невјероватних 3.700 милијарди долара.

То ће бити чак два и по пута више од досадашњег рекордног годишњег буџетског дефицита, који је износио 1.400 милијарди долара, а забиљежен је 2009. године, када је држава санирала посљедице велике финансијске кризе.