Суд БиХ требао би данас да разматра споразум о признању кривице који је Армен Џелко, оптужен за ратовање у Сирији, постигао с Тужилаштвом БиХ.

Тужилаштво БиХ терети Џелка, званог Абдулах и Ике, да је почетком 2013. из БиХ отпутовао у Сирију, гдје се прикључио терористичкој организацији “Исламска држава”.

На терет му је стављено и да је учествовао у терористичким активностима које су се састојале од оружаних акција, напада на становништво, убијања, противправних затварања, узимања талаца и других радњи.

Током боравка у Сирији Џелко је више пута рањаван, а послије пораза и слома “Исламске државе” крајем 2019. године, у граду Багузу предао се снагама антитерористичке коалиције, након чега је депортован у БиХ.

На суђењу за придруживање терористичкој организацији, одржаном 1. јула, вјештак неуропсихијатар Омер Ћемаловић рекао је да је Џелко изразио искрено кајање због периода који је провео на страном ратишту у Сирији.

Ћемаловић је навео да је, након тимског вјештачења, закључено да је оптужени Џелко високих вербалних способности и да његову личност не карактеришу патолошке особине.

“Поима се као задовољна особа, јер је то све иза њега. Забринут је за судбину своје породице и нада се њиховом скором повратку. Сматрамо да је он способан да учествује у судском поступку”, рекао је Ћемаловић и додао да Џелко није зависан од психоактивних супстанци.

Почетак рочишта заказан је за 9.00 часова.