Посланици Представничког дома ПСБиХ усвојили су Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, у другом читању, у којем су осигурана 4,2 милиона КМ за Локалне изборе . Остаје још да Буџет усвоји и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици Представничког дома ПСБиХ усвојили су Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину са 24 гласа за ,7 против и 4 суздржана.

Посланици су усвојили и амандман Јасмина Емрића, а (А-СДА) који се односи на осигурање средстава за помоћ у рјешавању мигрантске кризе.

Јасмин Емрић (А СДА) критиковао је предложени Буџет, јер нису предвиђена средства за санирање посљедица мигрантске кризе, за коју би се требало издвојити 450 000 КМ за субвенционирање трошкова смјештаја миграната у КПЗ-овима,у Унско-санском кантону, јер овај кантон не може функционирати.

Буџет је 1,8 милијарди, и не може 450 000 КМ за сигурност и очување правног поретка, Можете ли да замислите сигурносну ситуацију у УСК , гдје је на стотине миграната на улицама, и све се то финансира из средстава УСК. Не можемо даље , рекао је Емрић.

Замолио је посланике да подрже његов амандман.

Осврчући се на чињеницу да се овдје ради о посљедицама,а не узроцима мигрантске кризе Златан Бегић (ДФ) је упутио критику због усвајања мораторија на запошљавање, у ситуацији када фали на стотине полицајаца Граничне полиције БиХ.

Саша Магазиновић (СДП) рекао је како неће подржати буџет јер у њему нема средстава за НАТО.

Зукан Хелез рекао је да СДП неће подржати Буџет, јер буџет не прати АНП и сва она прича у вези НАТО-а и АНП-а пада у воду ако нема средства за обнову и опрему Оружаних снага у складу са НАТО стандардима.

Адил Османовић (СДА) рекао је да је значајан број амандмана прихватљив, али да су ограничени временским роком , посебно због Локалних избора, те да би неусвајање буџета довело у питање одржавање тих избора.

Клуб посланика СДА неће гласати ни за једaн а приједлог амандмана, рекао је Османовић.

И његов страначки колега Халид Гењац је рекао како је због одржавања лоикалних избора хитно потребно данас усвојити Буџет.

Комисија подржала приједлог буџета институција БиХ у другом читању

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас у другом читању Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Прије изјашњавања о самом тексту закона, Комисија је разматрала и седам амандмана који су уложени на приједлог буџета, а који су се углавном односили на пребацивање одређених финансијских средстава са једне буџетске ставке на другу.

Амандмане су уложли: Клуб посланика Наша странка-Независи блок три амандмана, Клуб посланика Демократске фронте два, Клуб посланика СДС-ПДП један амандман, те посланик Јасмин Емрић (А-СДА) један амандман.

Комсија није прихватила нити један од предложених амандмана.

По окончању сједнице Комисије, бит ће одржана и хитна сједница Представничког дома државног парламента на којој че бити разматран приједлог буџета институција БиХ за 2020. годину другом читању.

Представнички дом усвојио Буџет институција БиХ у првом читању
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је, на хитној сједници, у првом читању усвојио Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Након што Колегиј Дома није постигао сагласност о предложеном закону, посланици су се о њему изјашњавали у другом кругу гласања и подржали га.

Посланици Представничког дома ПСБиХ усвојили су са 26 гласова за, пет против и пет суздржаних другом кругу гласања Извјештај комисије Колегија о настојању за постизање сагласности о Пиједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

За је гласало 26 посланика, пет их је било против, а пет суздржаних.

Сада слиједи амандманска фаза у трајању од 60 минута, на кпојој би послници требали да уложе амандмане, те у 13 сати почиње девета сједница Представничког дома, на којој ће се разматрати Буџет.

Уколико се усвоји на овој сједници, тада би Буџет требао да потврде и усвоје посланици Дома народа ПСБиХ, а крајњи рок је 27 јули.

Радни дио сједнице није ни почео а дошло је до вербалног сукоба између Саше Магазиновића (СДП) и Ненада Стевандића (СНСД). Магазиновић је,наиме упозорио на, какој рекао,некултурно понашање, јер је Стевандић током интонирања химне телефонирао. Стевандић му је одговорио да ће увијек одговарати на телефон.

Како је речено у Парламентарној скупштини БиХ, Колегиј није постигао сагласност о предложеном закону, те ће се Дом о њему изјашњавати у другом кругу гласања.

Пословником Представничког дома је дефинирано да, ако Колегиј Дома не успије постићи сагласност, одлуку доноси већина од укупног броја посланика који су присутни и који гласају, уз услов да гласови „против“ не садрже двије трећине или више посланика изабраних из сваког ентитета.

Представнички дом државног парламента је на хитној сједници 9. јула, у првом читању, разматао Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, који приликом гласања није добио потребну ентитетску већину, те је упућен Колегију на усаглашавање.

За предложени закон тада су гласала 22 посланика, 12 их је било против и два суздржана. Међу онима који су гласали против били су и посланици ХДЗ-а БиХ и СНСД-а.

С обзиром на то да је постојала опћа, али не и ентитетска већина гласова посланика, предложени закон упућен је Колегију дома на усаглашавање.

Из истог разлога, на усаглашавање Колегију тада је упућен и приједлог закључка посланика: Аиде Баручије, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић-Лепић и Дамира Арнаута, којим би се задужило Вијеће министара БиХ да све раније усвојене одлуке у 2020. години о новом запошљавању стави ван снаге, те да се свако ново запошљавање врши само у случају да је то неопходно за функционирање институције која подноси образложен и поткријепљен захтјев Вијећу министара БиХ.

Посланици би на сједници требали разматрати и Извјештај комисије Колегија о настојању за постизање сагласности о наведеном закључку.