Данас је задњи дан када би требало да буду испуњени захтјеви пољопривредника у вези са извозом робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији надлежних органа у Хрватској.

Пољопривредници широм земље упозоравају на проблем с преласком хрватске границе у сезони приспијећа пољопривредних производа. Према директиви Еуропске уније, од јесенас роба биљног поријекла може бити превезена само преко два гранична пријелаза, Стара Градишка и Нова Села (Бијача), због чега роба дуго стоји на прегледу и произвођачи трпе милијунске штете.

За помоћ се обраћају Министарству вањске трговине и економских односа БиХ, а уколико до сутра не буде помака, спремни су и на радикалније мјере.

Извоз робе биљног поријекла у Еуропску унију стари је, наслијеђени проблем. Наиме, одлука је донесена 2005. године, а прошле године је Унија затражила пооштравање контроле на хрватској граници.

”…одредила је (Унија) само два гранична пријелаза, Стару Градишку и Нова Села (Бијача) за транспорт робе биљног поријекла. Ми смо досад ради биљних производа могли ићи и на друге пријелазе. Међутим, сада када имамо повећани извоз, нису у могућности ова два гранична пријелаза да обраде, немају толику пропусност, и нормално да када наши камиони стоје, долази до калирања и пропадања робе”, каже Суад Селимовић из Кантоналне привредне коморе Тузла.

Ибрахим Туршуновић из Маркетиншке асоцијације ”БХ шљиве” објашњава нам да се за проблем знало већ мјесецима и сматра да се требало раније преговарати око продужења радног времена фитосанитарне инспекције на 24 сата шест дана у тједну са хрватском страном.

”Ми извозимо, Босна извози негдје око 25 милиона марака воћа и поврћа. Штете ће бити, сигурно, 20 до 30 посто јер ми практично од петка до недјеље не извозимо робу. Или стајали у хладњачи или на граници, кад не могу проћи хрватску страну. Наше пошиљке касне с испоруком, имамо проблеме с купцима. У јануару смо се обраћали министарству вањске трговине па поновили захтјев у фебруару и тек смо прошле седмице имали састанак на којем смо могли изнијети наше проблеме”, објашњава Туршуновић.

Фахрудин Делибајић из Групације произвођача краставаца корнишона наводи да се проблем закомплицирао јесенас, увођењем строже контроле на хрватским границама. За читаву Босну издвојен је један гранични пријелаз Градишка, који такођер није близу па с робом треба кренути раније и потом чекати на једином граничном пријелазу.

”И још он само прима папире до два сата јер мора изићи из терминала до 16 сати, петком још и краће, до 13 сати, и ако те не прими у петак, остајеш ту преко викенда и онда ми од те робе не видимо никакве користи, без обзира што роба има хлађење. Нешто ако се не подузме, ми извозници ових роба смо спремни и на радикалније потезе”, сматра Делибајић.

О радикалнијим потезима, евентуалној блокади граничних пријелаза или просвједима, пољопривредници ће одлучивати у четвртак. До закључења овог текста у Министарству вањске трговине и економских односа БиХ још нису имали спреман одговор на захтјеве произвођача.