Предсједник Косова Хашим Тачи завршио је давање исказа, другог дана процеса испитивања у Специјализованом тужилаштву у Хагу, али није било никаквих изјава за медије.

Тачи је у зграду Тужилаштва ушао у 13 сати, а изашао око 19, исто као и првога дана. Данас, међутим, није давао никакве изјаве медијима који су чекали испред. Претпоставља се да ће саслушање бити настављено и сутра, али за сада нема званичне потврде.

До испитивања долази након што је 24. јуна Тужилаштво објавило да је предало на потврђивање Специјализованим вијећима за оптужницу “са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весели и друга лица терете за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење”.

Косовски предсједник јуче је по изласку из Тужилаштва кратко медијима изјавио да је слушао размјену техничких питања између његовог заступника Пјера-Ричарда Проспрера и тужилаца, као и почетак испитивања тужилаца о Ослободилачкој војсци Косова.

Још увијек није познато у ком својству се Тачи испитује, а пракса Тужилаштва је да се не оглашава у вези с процесом.

У оптужници коју је Специјализовано тужилаштво прослиједило Специјализованим вијећима Косова 24. априла наводи се да Тачи, Весели и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Специјализована вијећа Косова са сједиштем у Хагу имају рок од шест мјесеци за доношење одлуке о потврђивању ове оптужнице.

Специјализована вијећа и Специјализовано тужилаштво Косова основани су у складу са међународним споразумом који је ратификовала Скупштина Косова, уставним амандманом и Законом о Специјализованим вијећима и Специјализованом тужилаштву Косова. Они су привременог карактера са конкретним мандатом и надлежношћу у поступку за злочине против човјечности, ратне злочине и друга кривична дјела према законима Косова, која су започета или извршена на Косову у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године од стране грађана Косова или Савезне Републике Југославије, односно против њих.

Сједиште Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва Косова је у Хагу, Холандија. Особље је интернационално, као и судије, специјализовани тужилац и секретар.