Кина је запријетила одмаздом због америчког увођења закона који окончава специјални трговински статус Хонг Конга са Сједињеним Америчким Државама.

“Кина се снажно противи и оштро осуђује америчко усвајање у уторак Акта о аутономији Хонг Конга”, наводи се у саопћењу кинеског министарства вањских послова.

Амерички предсједник Доналд Трамп у уторак је потписао закон којим се уводе санкције кинеским појединцима и ентитетима умијешаним у акције Пекинга „на уклањању аутономије Хонг Конга“.

Трaмп је такођер саопћио да је потписао извршну уредбу о окончању „специјалних привилегија“ Хонг Конга, настављајући своју кампању против Пекинга, кога оптужује да се не бави на адекватан начин пандемијом коронавируса.

Амерички предсједник у мају је објавио укидање специјалног статуса Хонг Конга, позивајући се на кинески недовољни одговор на пандемију.

Закон који је потписао Трaмп добио је неподијељену подршку и у Сенату и у Заступничком дому.

Конгрес је усвојио акт у реакцији на кинеско увођење закона о националној сигурности у Хонг Конгу, за који се страхује да би могао угушити незадовољство у азијском финансијском средишту, које је захваћено протестима протеклих годину дана.

Промјена статуса представљат ће велики ударац за трговинске везе Хонг Конга са Сједињеним Америчким Државама и позицији те територије као кључног азијског финансијског центра, преноси дпа.