Уједињене нације су упозориле на брзо ширење коронавируса у Јемену због недостатка хуманитарне помоћи.

Из Канцеларије УН-а за хуманитарну координацију у Јемену наводе да се епидемија брзо шири у тој земљи и да има смртних случајева.

“Касни се с набавком лијекова, људи имају потешкоће у приступу здравственим домовима. Због тога је здравствена ситуација критична”, навели су из УН-а.

Како су рекли, и криза с набавком горива утицала на рад болница, приступ чистој води и храни.

Навели су и да недостају средства за хуманитарне потребе Јемена, укључујући и борбу против КОВИД-19, што је повећало ризик од ширења вируса.

Према званичним подацима, у Јемену је од посљедица заразе коронавирусом преминуло 429 особа, а заражено их је 1.516. Ова бројка не укључује подручја која су под контролом Хуса.

Према подацима УН-а, у Јемену, гдје влада једна од највећих хуманитарних криза у свијету, за 80 одсто становништва потребна је хуманитарна помоћ и заштита.

Јемен је центар сукоба и насиља од 2014. године, кад је проирански побуњенички покрет Хути преузели контролу у већем дијелу земље, укључујући главни град Сану.

Конфликт је ескалирао годину касније кад су Саудијска Арабија и њени арапски савезници почели изводити ваздушне нападе против Хуса у Јемену, подржавајући просаудијску власт.