Токио је повисио степен приправности од коронавируса на највиши “црвени ниво'”, алармиран недавним рекордним растом зараза, док је гувернерка Јурико Коике описала ситуацију у као “прилично тешку”.

Поновно појављивање епидемије у Токију могло би довести до појачаног притиска на творце политике да додатно уведу ограничења трећој економији свијета, за коју аналитичари тврде да се умањује најбржим темпом у више деценија у овој фискалној години захваљујући пандемији.

“Стопа заразе у Токију на црвеном је нивоу, највишем од четири нивоа приправности у систему узбуне у јапанској пријестоници”, саопћила је Коике, која је упозорила током дана да ће стопа заразе надмашити врхунац.

Она је обећала да ће власти повећати број тестирања на вирус кориштењем опреме с универзитета.

Страхујући од другог вала заразе и ширења изван пријестонице, опозициони посланици и корисници друштвених мрежа затражили су од централне владе да укине велику кампању помоћи названу „Путујте у“ која има за циљ ојачати домаћи туризам.

Челници неких руралних средина тврде да би, потакнута кампањом, путовања у и из високо ризичних регија као што је Токио могла довести до масовних локалних трансмисија вируса.

Појавили су се извјештаји у локалним медијима да је од грађана Токија затражено да остану подаље од родитеља и родбине који живе у руралним срединама које су јавиле о мањем броју случајева, преноси Ројтерс.