Иако су очекивали да ће због пандемије коронавируса ове године предност на тржишту имати домаћи производи, пољопривредници се суочавају са једном од лошијих сезона у посљедњих неколико година – извоз поврћа је отежан, а цијене су ниске, па не успијевају ни да покрију уложено.

Краставац и купус иду у бесцијење, па их многи уништавају на њиви, а лубенице нема довољно.

Корона вирус утицао је и на број купаца на пијаци којих је све мање.

Ријетки пољопривредници, који су пристали на разговор, кажу да се суочавају са једном од лошијих година. Поврће ког имају је толико јефтино да не покривају трошкове, а цијена лубенице је добра, али је нема довољно.

АНКЕТА

  • „Није добра. Како је требало да буде, није“
  • „Знате и сами да је пропаст, видите. И купус је пропаст, двије марке, марка и по до три, народ затањирава“

Мирсад Црногорац из Јање на пијацу није ни ишао. Купус врхунског квалитета уништио је на њиви, јер је, каже, амбалажа скупља од купуса.

“Морао сам потањирати зато што је у бесцијење. Двије марке је картон, амбалажа сама је марка била и зато смо морали. Није се исплатило, сто кутија, улаз, гориво, остане 20 до 30 марака”, рекао је Црногорац.

Стручњаци кажу да је ове године значајан број пољопривредника уништио засаде купуса и краставца због лосе цијене и пласмана.

ГОРАНА КОЈИЋ, агроном

“Велики је увоз производа. Мада, поред незадовољства смањена је и потражња наших производа због утицаја пандемије, нема довољно народа,странаца”, казала је Којићева.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз из сектора воћа и прерађевина од воћа у паду је у прва 4 мјесеца 2020. године за око 4 % у односу на претходну годину, а увоз је порастао за више од 20%. Када је о поврћу ријеч, извоз је порастао за 2 %, а за четири мјесеца увезено је поврће у вриједности од 25, 3 милиона КМ.

МИЋО ЖИВИЋ, Пољопривредна задруга „Повртластво“ Црњелово

“Прије ће сад увести робу да немају контакт са директним купцима, него да ходају по пијаци да купују робу. Мислим да је то један од кључних проблема”, истакао је Живић.

Из ресорног ентитетског министарства најављују мјере подршке којима ће покушати да ублаже негативне ефекте коронавируса.

ФОНО ЖЕЉАНА БАСТАШИЋ, Министарство пољопривреде Републике Српске

“У току су преговори са откупљивачима који се баве откупом, па даљом продајом или прерадом воћа и поврћа. Министарство је креирало и интернет платформу плодовисела.цом која има за циљ да повеже произвођаче и потрошаче”, објаснила је Басташић.