Комеморације поводом смрти федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салке Букваревића одржане су данас у згради Парламента Федерације БиХ у Сарајеву и у Босанском културном центру у Тузли. Испраћај, џеназа и укоп министра Букваревића обављени су у харему Џиндић џамије у Тузли.

У згради Парламента Федерације БиХ у Сарајеву, у присуству дужносника, пријатеља и чланова породице, одржана је комеморација поводом смрти федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салке Букваревића.

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић опростио се данас од Букваревића, који је преминуо 29. јула на Клиници за плућне болести Подхрастови Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

Том приликом Новалић је нагласио да је “рахметли Салко Букваревић био истински син Босне и Херцеговине. Један од оних тихих, али изузетно вриједних синова наше државе”.

“Скромност и ненаметљивост биле су, између осталог, одраз његовог доброг васпитања. Босна и Херцеговина била му је вриједна као и његова поштена рударска породица, која га је одгојила у духу правих људских вриједности. Они који су у најтежим временима за одбрану наше државе били раме уз раме са Салком свједоче о његовој храбрости. Свој патриотизам осим на ратишту, Салко је доказивао у свему што је радио до краја свог живота”, казао је федерални премијер.

Истакао је да је Букваревић у годинама које је провео на челу борачког министарства урадио много тога за добробит ове популације, а само он и они који су истински пратили његов рад знају колико је то било тешко постићи. И наравно знају то борци и њихове породице.

“Трудио се да сви у власти разумију како су управо борци најзаслужнији што имамо државу Босну и Херцеговину. Посебан осјећај имао је за чланове породица шехида и погинулих бораца”, истакао је Новалић.

У Тузли клањана џеназа министру Салки Букваревићу

У харему Џиндијска џамије џамије у Тузли данас је клањана џеназа-намаз Салки Букваревићу, министру за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата ентитета Федерације БиХ, који је преминуо прошле сриједе у Клиници за плућне болести Подхрастови у Сарајеву.

Џеназа-намаз предводио је муфтија тузлански Вахид еф. Фазловић, након којег су уприличени џеназа и укоп министра Букваревића.

Прије џеназа-намазa, у Босанском-културном центру Тузла, институцији чији је директор својевремено био Салко Букваревић, одржана је комеморација.

О његовом лику и дјелу говорио је Авдо Субашић, предсједник Удружења бораца „Црни лабудови“, елитне јединице Армије Р БиХ, чији је припадник био и Салко Букваревић.

„Нестао је за седам дана и ми, његови саборци, не можемо се помирити са тим да је преселио на бољи свијет. Шест посљедњих година интензивно смо радили на рјешавању питања бораца. Био је добра душа, увијек весео и расположен, сусретљив и особа с којом сте увијек могли разговарати о било чему. Увијек је желио помоћи, никада се није измицао од проблема. Био је прави патриота који је Босну и Херцеговину волио и у души носио”, рекао је Субашић.

Предсједник Координације борачких удружења ТК Фахрудин Хасановић говорио је о изванредној сарадњи са Букваревићем у протеклим годинама.

“Све је радио за добробит људи који су одбранили и сачували БиХ. Нека му је рахмет души и нека му драги Аллах џ.ш. подари оно што заслужује. Ми, борци, сматрамо да он заслужује џеннет”, рекао је Хасановић.

У књизи жалости која је била постављена у БКЦ-у Тузла остале су записане ријечи захвалности за министра Букваревића који је преминуо у 53. години усљед компликација са инфекцијом ЦОВИД-19.

Обје комеморације су, због актуелне епидемиолошке ситуације, одржане уз максимално поштивање препорука и наредби Кризног штаба Федералног министарства здравства, Завода за јавно здравство ФБиХ и Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево.

Салко Букваревић је рођен 1967. године у Калесији. Био је ванредни професор на Рударско-геолошко-грађевинском факултету у Тузли. Функцију министра за борачка питања обављао је од 2015. године.