Под слоганом “Дођите и видјет ћете” отворено је 31. издање Међугорског фестивала младих. То је један од најпосјећенијих вјерских фестивала у овом дијелу Европе, а просјечно окупи око 50 хиљада младих вјерника из цијелог свијета. Овогодишње издање ће, због пандемије коронавируса, бити нешто другачије па ће, фестивалу присустовати тек неколико хиљада посјетитеља, а сви други догађаји бит ће доступни уживо путем друштвених мрежа и нових медија.

Међународни молитвени сусрет младих “Младифест” почео је мисом коју је вечерас предводио нунциј у БиХ монс. Луиђи Пецуто.

Међугорски жупник фра Маринко Шакота казао је како је овај фестивал прерастао у дугу традицију међународног окупљања младих из земаља цијелог свијета.

Младифест је духовна обнова за младе који је у задњим годинама окупљао посјетитеље из 70, 80 земаља свијета. Младима је потребно освјежење, потребна им је духовна обнова и заиста их се сваке године окупи велик број овдје у Међугорју, без обзира на велике врућине или било што друго – казао је Шакота на конференцији за новинаре у Међугорју.

Због епидемије коронавируса, истиче, ове године се очекује највећи број посјетитеља из Босне и Херцеговине.

Младифест је 31 годину, из године у годину растао, али ове године је другачије јер је епидемија коронавируса зауставила кретања становништва, тако да ће ових дана вјеројатно бити само неколико мањих скупина из Пољске и Шпањолске, можда нешто дође из Хрватске, а иначе највише младих бит ће из БиХ – казао је Шакота.

Апостолски визитатор с посебном улогом за жупу Међугорје монс. Хенрик Хозер казао је како се размишљало о отказивању овогодишњег Младифеста.

Размишљали смо о томе да га потпуно откажемо, но превладала је идеја да га на крају ипак одржимо, али да фундаментално промијенимо његов тијек. Оно што ће бити као и досадашњих година је та физичка присутност, а новитет је то да постоји и виртуална димензија Младифеста – казао је Хозер.

Нагласак ће, како каже, бити на вечерњем међугорском програму.

Имат ћемо круницу, затим Еухаристију која ће бити добро, лијепо, пажљиво и помно припремљена. Имат ћемо такођер и катехезе, а наравно на крају све то завршава клањањима – истакнуо је апостолски визитатор за Међугорје.

Ова година је, по његовим ријечима, у знаку отворености.

Не знамо колико точно људи ће доћи на Младифест и успјети прећи границу под увјетом да имају потврду да су негативни на цовид-19, али ми смо отворени и видјет ћемо како ће се све одвијати. Исповједаонице су наравно увијек отворене и људи су добродошли – казао је монс. Хозер.

Као што је већ споменуто, овогодишњи Младифест због пандемије коронавируса бит ће нешто другачији него иначе, па ће се програм тако одржавати само у поподневним сатима, а катехезе и свједочанства бит ће од 17 сати.

Другу вечер, у недјељу, 2. аугуста мису ће предславити провинцијал херцеговачке фрањевачке провинције фра Миљенко Штеко, трећу вечер надбискуп коадјутор Врхбосанске надбискупије монс. Томо Вукшић, четврту монс. Хенрик Хозер. Пету вечер мису ће предводити надбискуп метрополит Врхбосанске надбискупије кардинал Винко Пуљић, а Фестивал завршава у четвртак, 6. аугуста, мисом на Крижевцу.

Катехезе ће имати надбискуп Хосер, фра Данко Перутина, фра Лјубо Куртовић и фра Маринко Шакота, а цјелокупан програм Младифеста 2020. моћи ће се пратити путем службеног медијског канала Медиа Мир Међугорје.