Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојили су Извјештај о раду Вијећа министара БиХ за 2019. годину. Подршку посланика добио је и Специјални извјештај о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама БиХ, ентитета, Дистрикта Брчко и кантона. Посланици нису прихватли Извјештај о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ за прошлу годину, нити Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије повратка за 2018. годину. Уочи данашње сједнице, повучен је приједлог Нермина Никшића за измјене Изборног закона. Током посланичких питања изнесене су и оцјене да је смањен број миграната који преко источне границе долазе у нашу земљу, а упућене су и критике на рачун актуелног сазива Вијећа министара.

Опширније

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у другом читању усвојили су данас допуне Закона о прекршајима и у првом читању измјене Закона о судским таксама у поступку пред Судом Босне и Херцеговине које је предложило Вијеће министара.

Посланици нису прихватили негативно мишљење Уставноправне комисије Дома на Приједлог закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине које је предложио Клуб посланика Демократске фронте (ДФ) те је закон враћен Комисији да изради ново мишљење.

Такођер посланици нису прихватили негативно мишљење Заједничке комисије за људска права на измјене Закона о заштити потрошача у БиХ које су предложиле допредсједавајућа Дома Борјана Кришто (ХДЗ) те посланице Даријана Филиповић (ХДЗ), Алма Чоло (СДА), Нада Младина (СДП) и Едита Ђапо (СББ), а Комисија је задужена да изради ново мишљење на закон.

Након што Колегиј Дома није постигао сагласност на Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ који су предложили посланици Саша Магазиновић (СДП), Дамир Арнаут (наша Странка) и Јасмин Емрић (А-СДА), посланици су подржали закон у првом читању у другом кругу гласања.

Такођер, Колегиј није постигао сагласност на Приједлог закона о измјени и допунама Закона о плаћама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама Бoсне и Херцеговине, али су га посланици у другом кругу гласања усвојили.

Колегиј није постигао сагласност о иницијативи посланика Клуба СДА којом од Вијећа министара траже да у року од 90 дана припреми измјене Закона о Судској полицији БиХ и то на начин да се Судска полиција оснива као основна организациона јединица у саставу Суда БиХ, али су је у другом кругу гласања подржали посланици.

Усвојен је и Извјештај о раду Вијећа министара БиХ за 2019. годину, као и закључак којим је задужено Вијеће министара да сачини нову методологију израде извјештаја те закључак којим се тражи детаљан извјештај о утрошку прикупљених путарина од нафте и нафтних деривата.

Подршку посланика добио је Специјални извјештај о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко Дистрикта БиХ и кантонима Федерације БиХ, с изузетком полицијско-сигурносних структура.

Посланици су на данашњој сједници прихватили Извјештај о заштити личних података у БиХ за 2019. годину, али нису подржали Извјештај о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ за прошлу годину те Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за провођење Анекса ВИИ. Дејтонског мировног споразума за 2018. годину.

Прихваћена је иницијатива посланика Саше Магазиновића (СДП) којом се од Вијећа министара тражи да припреми материјал и осигура присуство надлежних чланова Вијећа министара БиХ, како би Представнички дом добио релевантну информацију и расправљао о Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији с посебним акцентом на реализацију 14 кључних приоритета из тог документа.

Посланици су дали подршку и за закључак посланика Аиде Баручије (НБ), Бранислава Бореновића (ПДП), Џенана Ђонлагића (ДФ), Едите Ђапо (СББ), Јасмина Емрића (А-СДА), Мирјане Маринковић-Лепић (Наша странка), Саше Магазиновића (СДП) и Шемсудина Мехмедовића (СДА) којима задужују Вијеће министара да на разматрање доставе Информацију о стању у области миграција у БиХ за ову годину.

К знању није примљена Информација о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за 2019. годину, али је дата сагласност на ратификацију неколико међународних споразума чиме је окончана данашња сједница Представничког дома ПСБиХ.

РАСПАРАВА

Обављена расправа о Закону о јавним набавкама

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине обавили су данас на сједници расправу о новом тексту Закона о јавним набавкама и негативном мишљењу Уставноправне комисије на закон који је предложио Клуб посланика Демократске фронте (ДФ).

Уиме предлагача посланик Златан Бегић (ДФ) казао је да он ипак мисли да је закон у складу са Уставом без обзира што то није утврдила Уставноправна комисија казавши да та комисија излази изван оквира својих ингеренција те да се на сједницама све мање разматра што јој је у надлежности, а све више тиме ко је подносилац приједлога.

Он сматра да се на тај начин ограничавају и онемогућавају представници у овом законодавном тијелу да расправљају о законима, подсјећајући да је закон упућен у редовну законодавну процедуру те да је могуће на њега амандмански дјеловати и поправити га.

Истакнуо је да је питање јавних набавки важно питање на којем се не требају дијелити посланици, подсјећајући на сложено вријеме пандемије коронавируса када је потребно осигурати набавку медицинске опреме и лијекова.

”Коронавирус не напада ентитет, Бошњаке, Србе, Хрвате или Роме, напада људе и на нама је да на најбољи начин одговоримо томе”, казао је Бегић.

Нагласио је да би ДФ био сретан да посланици имају серију закона које ће достављати Вијеће министара, али и да би било добро да је овако сложену материју неко други уредио и припремио такав акт који би он подржао без обзира од кога долазио.

Допуне Закона о сигурности саобраћаја без хитног поступка

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одбили су данас да по хитном законодавном поступку разматрају допуне Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ, што је био приједлог посланика Наше странке Дамира Арнаута.

Допунама тог законског рјешења дала би се, образложио је предлагач, могућност грађанима да се приликом подношења захтјева за издавање, замјену или продужење возачке дозволе изјасне желе ли бити донори органа што би поспјешило учинковитост тог поступка те спасило бројне животе.

Арнаут је казао данас да се ради о врло једноставним допунама што је један од увјета да се закон разматра по хитној процедури, а у питању је пракса присутна у бројним земљама.

Посланик Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Никола Ловриновић казао је да подржава идеју коју је назвао племенитом, али он није за хитни поступак јер је потребно појаснити тај члан сматрајући да се људи могу довести у неугодну ситуацију ако им се такво питање поставља на мјесту гдје прилажу захтјев за издавање возачке дозволе.

Предложио је да се евентуално законски уреди то на начин да особа донесе изјаву која ће бити овјерена код надлежног органа о томе да ли жели донирати органе, а ако буде закон у хитној процедури то није могуће урадити, додајући да је потребно разјаснити тај поступак јер су ствари нејасно постављене.

Није било посланичке расправе о Приједлогу закона о допунама Закона о прекршајима у другом читању, чији је предлагач Вијеће министара БиХ, којим се врши његово усклађивање са Законом о сигурности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини.

Допунама Закона о прекршајима отклонит ће се проблеми различите примјене одредби о припадности прихода од новчаних казни за прекршаје и ускладити прописи које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

Није било ни посланичке расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом Босне и Херцеговине у првом читању, чији је предлагач такођер Вијеће министара БиХ.

О тим законима посланици ће се изјаснити након што обаве расправу о свим тачкама дневног реда данашње сједнице.

Без допуне дневног реда

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине нису прихватили да се у дневни ред сједнице уврсти закључак у оквиру којег би се посланици одредили према Европском дану сјећања на жртве тоталних режима и регулирали обиљежавање тог дана.

Такођер посланици нису прихватили да се у дневни ред уврсти иницијатива посланика Наше странке Дамира Арнаута којом се од Вијећа министара БиХ тражи да се у року од 10 дана проведе процедура према Републици Хрватској како би се омогућио промет ученика преко граничног пријелаза Габела.

Посланик Наше странке Предраг Којовић затражио је да се посланици данас изјасне о иницијативи којом се од Вијећа министара тражи да у року од 10 дана отпочне координацију с надлежним тијелима с циљем омогућавања изучавања националне групе предмета за све ученике у цијелој БиХ, али ни то није добило посланичку подршку.

Тиме је дневни ред остао како је и предложен те ће се посланици изјашњавати о неколико законских рјешења међу којима је и питање јавних набавки, сигурности у саобраћају, питања права потрошача и прекршаји.

Радмановић: “Имамо важнијих послова него да грађани слушају расправе без резултата”

Изјашњење о закључаку у оквиру којег би се посланици требали одредили према Европском дану сјећања на жртве тоталних режима и регулирали обиљежавање тог дана, предложио је шеф Клуба посланика Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Никола Ловриновић који је подсјетио да тај клуб већ трећи пут покушава уврстити ту тачку у дневни ред сједнице те је позвао Вијеће министара да припреми резолуције Вијећа Европе и Европског парламента које се односе на тоталитарне и бивше комунистичке режиме.

”Вијеће министара треба да понуди приједлог односа према том питању који ће бити прихватљив свима и дошло је вријеме да се то питање ријеши”, каже Ловриновић.

Предсједавајући Дома Небојша Радмановић (Савез независних социјалдемократа – СНСД) казао је да је приједлог Ловриновића изазвао озбиљну расправу на сједници Проширеног колегија у којем су шефови свих клубова у Дому.

То тијело није прихватило да се води расправа данас на сједници Дома, додаје Радмановић, ни на овај поједностављен начин, те је Радмановић позвао да посланици гласају против уврштавања ове тачке у дневни ред сједнице.

”У питању је резолуција која се односи на прошлост не само БиХ него и шире, она би изазвала расправе без резултата јер је јасно да се око прошлости не слажемо. Имамо важнијих послова него да грађани слушају расправе без резултата. Не слажемо се око оваквих хисторијских ствари, позивам вас да се не бавимо прошлошћу око које ћемо се још више подијелити. Овдје гдје се изједначавају жртве и злочинци неће проћи”, рекао је Радмановић.

Ловриновић је такођер казао да не жели произвести расправе него да се посланици одреде о закључку.

У оквиру расправе о дневном реду посланик Наше странке Дамир Арнаут предложио је иницијативу којом се од Вијећа министара БиХ тражи да у року од 10 дана проведе процедура према Републици Хрватској како би се омогућила преквалификација граничног пријелаза Габела.

Појаснио је да је након пандемије Хрватска затворила већину граничних пријелаза према БиХ укључујући и пријелаз Габела поље што није био проблем током љетних мјесеци, али сада дјеца која похађају наставу у Хрватској морају путовати 14 километара заобилазницом преко граничног пријалаза Дољани до школе иако им је школа на километар или два од куће.

”Нема времена да ово иде кроз комисијску фазу, а и нема потребе јер се само шаље иницијатива Вијећу министара да се исходи отварање овог граничног пријелаза”, казао је.

Посланик Наше странке Предраг Којовић затражио је да се посланици данас изјасне о иницијативи којом се од Вијећа министара тражи да у року од 10 дана отпочне координацију с надлежним тијелима с циљем омогућавања изучавања националне групе предмета за све ученике у цијелој БиХ.

Како је навео, БиХ има различиту праксу уписивања званичних назива предмета те, иако је образовање у надлежност ентитета односно кантона, БиХ је прихватила документе који забрањују дискриминацију, а Којовић је казао да посљедњи примјери показују да је у питању огроман проблем.

Након расправе о дневном реду посланик Демократске фронте (ДФ) Златан Бегић затражио је полусатну паузу уз образложење да посланици нису добили писани материјал новопредложених тачака дневног реда.

Предсједавајући Радмановић је то одобрио и најавио да ће се посланици о свему изјаснити након паузе.

Предложени дневни ред

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да размотри Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима који је утврдио Савјет министара, а којим се овај акт усклађује са Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Допунама Закона о прекршајима, који је у другој фази разматрања у Представничком дому, отклањају се проблеми различите примјене одредби о припадности прихода од новчаних казни за прекршаје и усклађују прописи које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

Посланици би у првом читању требали да размотре више законских приједлога, међу којима је Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такси.

Предложеним змјенама и допунама закона уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

На дневном реду је и извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а који се односи на увођење полицијског додатка за полицијске службенике запослене у Дирекцији за кооридинацију полицијских тијела.

Посланици би требали да се изјасне и о извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ, којим се регулише исплата накнада за одвојени живот и трошкове смјештаја судија Суда БиХ и тужилаца Тужилаштва БиХ, те накнада за топли оброк и превоз.

Предвиђено је и разматрање више извјештаја и информација, међу којима и извјештаја о раду Савјета министара БиХ за 2019. годину, те извјештаја о финансијском пословању БХРТ-а за прошлу годину, као и програмским плановима и финансијском плану ове медијске куће за текућу годину.