Главна тужитељица Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордана Тадић ни данас се, други пут заредом, није одазвала позиву Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама, чији су чланови тражили њено свједочење. Тадић је, како је казала чланица Комисије Мирјана Маринковић Лепић поново послала допис да на сједницу, због раније преузетих, а неодложних обавеза неће доћи.

“Ја лично сматрам да је ово бахат однос према Парламентарној комисији. Поставила бих питање шта може бити важније, које обавезе, осим да се одазовете Комисији и говорите о правосуђу. До сад смо били кооперативни јер смо давали више термина на које се позвани могу одазвати. Данас ћемо вјероватно одлучити шта и како даље, јер тужитељица се патронатски односила према нама, пријетила, када смо расправљали о ВСТВ-у, а данас видимо да је нема”, казала је Маринковић Лепић додајући:

“Питала бих тужитељицу и за откривање имена заштићених свједока, то је страшно. Изненадила ме изјава и министра правде да ће сад формирати неку радну групу, да се ради на измјенама Закона о тужилаштву. Мислим да се с тим касни”, сматра она.

Члан Комисије Златан Бегић изјавио је да недолазак Тадић показује висок ниво неодговорности и непоштовања државних институција.

“Чињеница је да институције мало шта одлучују, да су центри одлучивања у политичким рукама. Институцијама система не желе или не могу да се одазову. Посао тужитељице јесте да се појави. Да ли ће она радити свој посао, њена ствар, али проблем је што нема санкције. То не значи да ми не треба да радимо свој посао. Постоје људи из правосуђа који су спремни да свједоче и сарађују.”

У вези с тим Привремена истражна комисија усвојила закључак којим позива Тадићеву да се појави на свједочењу пред Комисијом у једном од термина – 30. септембра од 12.00 сати, 1. октобра од 15.00 сати, 2. октобра од 12.00 сати, 5. октобра од 15.00 сати, 6. или 7. октобра од 12.00 сати, 8.октобра од 15.00 сати, 9. октобра од 12.00 сати, 12. октобра од 15.00 сати, те 13. или 14. октобра од 12.00 сати.

Тадићева би о избору термина за свједочење требало да најкасније пет дана раније обавијести службенике Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ који Привременој истражној комисији пружају стручну и административно-техничку подршку.

На данашњој сједници усвојен је и закључак да на свједочење пред Привременом истражном комисијом буду позвани и предсједник Удружења стечајних управника Федерације БиХ Хамдија Муратовић, као и предсједник Синдиката солидарности Тузланског кантона Сакиб Копић и потпредсједник тог синдиката Енес Тановић.

Привремена истражна комисија усвојила је и закључак којим од Агенције за јавне набавке БиХ тражи да достави информацију и евентуално извјештај о поступању према Тужилаштву БиХ по основу кршења и злоупотреба Закона о јавним набавкама у 2020. години.

Усвојен је и закључак којим Привремена истражна комисија захтијева од Тужилаштва БиХ информацију о томе да ли су предузете било какве радње у вези са испитивањем навода објављених у медијима, а који се односе на незаконито поступање директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Мире Џакуле – кршење законских одредаба приликом запошљавања Јелене и Јане Мајсторовић.

Поводом представки које грађани упућују Привременој истражној комисији закључено је да на веб-страници Парламентарне скупштине БиХ буде објављена информација о свим представкама, и то по хронолошком редослиједу пристизања, са датумом пријема и иницијалима подносиоца представке, уз поштовање начела транспарентности и законских одредаба о заштити личних података, наведено је у саопштењу.