Тужиоци Кантоналног Тужилаштва у Сарајеву ушли су данас у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, након што је одлучено да ће Тужилаштво КС преузети истрагу о наводима који су се у јавности појавили протеклих дана о стању у овој болници, посебно о лијечењу тешких КОВИД пацијената и респираторима. Са њима су и припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) који поступају по наредби кантоналног тужилаштва.

“У овој фази не можемо говорити о детаљима”, кратко је казала Азра Бавчић, гласноговорница овог тужилаштва за radiosarajevo.ba

Из СИПА-е су за БХРТ казали да у овој фази не могу говорити ништа о радњама које се проводе, те да о томе питамо Тужилаштво КС.

Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево је, на темељу медијских навода формирало предмет који се односи на писмо доктора са КЦУС, о употребљивост респиратора у лијечењу пацијената у КЦУС-у.

Тужилаштво КС ће сарађивати са колегама на државном нивоу, који такођер имају предмет о респираторима АЦМ 812А, тзв. “малина респираторима”.

Договорено је да ће Тужилаштво БиХ и Тужилаштво КС, у оквиру наведених предмета, журно дјеловати координираним активностима, те размјењивати прикупљене информације и доказе, у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима су респиратори АЦМ 812А стављени у функцију и кориштени за лијечење пацијената обољелих од КОВИД-19.