Објављена књига папе Фрање и папе Бенедикта XVI “Само једна Црква”

Књигу папе Фрање и папе у миру Бенедикта XVI “Само једна Црква”, у којој је приказан континуитет учитељства двојице папа и посебност њихова пасторалнога стила те живо заједништво у оданости, објавила је Кршћанска садашњост.

Накладник истиче ријечи Бенедикта XVI “новост у континуитету”, које је упорабио да би дефинирао допринос Другога ватиканског концила животу Цркве. Те ријечи, наглашава, могу се примијенити на дјеловање свих папа у односу на дјеловање њихових претходника.

Накладник напомиње како новост и континуитет, када је ријеч о папи Фрањи, имају јединствено обиљежје – назочност папе у миру уз његова насљедника.

Ових година, подсјећа накладник, вјерници су могли замијетити не само посебности теолошких и пасторалних стилова у тумачењу истога учитељства него и дубоко заједништво у оданости између двојице папа.

Књига је трајни знак те присне блискости, која успоредно доноси гласове Бенедикта XVI и папе Фрање о темама кључнима за све мушкарце и жене нашега времена, поручује накладник.

Књига “Само једна Црква” састављена је од пет дијелова, а прва четири одговарају циклусима катехеза (“Црква и обитељ”, коју је одржао папа Фрањо, “Молитва”, коју је одржао Бенедикт XVI и “Вјера”, коју су одржала обојица, крајем 2013. године).

У петом дијелу (“Истина и праведност, милосрђе и љубав”), ријеч је о другим темељним темама обрађенима у различитим циклусима.

Државни тајник Свете Столице, кардинал Пиетро Паролин, пише у предговору како је ова књига почетница кршћанства за реоријентацију гледе вјере, Цркве, обитељи, молитве, истине и праведности, милосрђа и љубави.

Књига је, сматра Паролин, духовна утјеха двојице првосвећеника те различитост њихових комуникацијских стилова умнажа видике и обогаћује искуство читатеља: не само вјерника него свих људи који, у доба кризе и несигурности, препознају у Цркви глас који може говорити човјековим потребама и тежњама.