У Босни и Херцеговини су током протекла 24 сата регистрована шест нових случајева заразе коронавирусом (SARS-CoV-2), од чега три у Федерацији БиХ, два у Републици Српској и један у Брчком. Од посљедица КОВИД-19 преминула су четири пацијента – три у ФБиХ и један у Брчко дистрикту. Напомињемо да су ово подаци прикупљени у дан викенда.

ФБиХ: Три позитивне особе, без смртних случајева

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 810 узорака, од којих су 3 позитивна на SARS-CoV-2.

Нови случајеви регистрирани су у Зеничко-добојском, Кантону Сарајево и Кантону 10.

До сада је тестирано укупно 697 615 узорака, а SARS-CoV-2 је потврђен код 133 712 особа.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ излијечено је 124 739 пацијената.

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ нису пријављени смртни исходи.

С данашњим даном, број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5 405.

РС: позитивне двије особе, три смртна случаја

Oд пoсљeдњeг извjeштaja o eпидeмиoлoшкoj ситуaциjи у Рeпублици Српскoj, у пoсљeдња 24 чaсa, у Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe, Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe и у бoлници Св. Врaчeви у Биjeљини извршeнo je тeстирaњe 182 лaбoрaтoриjскa узoркa, a нoви вирус кoрoнa (SARS-CoV-2) пoтврђeн je кoд двиje oсoбe.

Рaди сe o jeднoj мушкoj и jeднoj жeнскoj oсoби, oбje стaриje живoтнe дoби, из Бaњaлукe и Звoрникa.

У пoсљeдњa 24 чaса, Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe приjaвљeнa су три смртнa случaja кoд кojих je пoтврђeнo присуствo вирусa кoрoнa. Рaди сe o oсoбaмa срeдњe и стaриje живoтнe дoби из Хaн Пиjeскa, Бaњaлукe и Чeлинцa.

Дo сaдa је у Рeпублици Српскoj пoтврђeно 64.275 случajeва вирусa кoрoнa, a прeминуло је укупнo 3.756 oсoба кoд кojих je пoтврђeн тeст нa вирус кoрoнa.

У Рeпублици Српскoj, oд нoвoг вирусa кoрoнa, дo сaдa сe oпoрaвилo 46.995 oсoбa, a тeстирaнo je укупнo 280.655 oсoбa.

Укупaн брoj хoспитaлизoвaних у Рeпублици Спрскoj je 121 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe 51, a у oстaлим бoлницaмa 70. Нa рeспирaтoру je 13 oсoбa (10 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe, 3 у oстaлим бoлницaмa.

У Рeпублици Српскoj пoд здрaвствeним нaдзoрoм трeнутнo је 1.313 oсoба, a нaдзoр je зaвршeн кoд 192.036 oсoбa.

КС: Три позитивне особе, нема преминулих

Јучер је у Кантону Сарајево на коронавирус тестирано 306 особа, од којих је троје позитивно на коронавирус. Од Ковид-инфекције се опоравило шест особа и, на срећу, није било преминулих. Од поменутог броја новозаражених, једна особа припада породичном кластеру или контакту са раније зараженом особом, због чега је у самоизолацији од раније.

Тренутно је у КС хоспитализирано 40 пацијената, и то на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву 24, а у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ њих 16. Нема пацијената на респиратору, а и кисеоничку потпору дисању изнад 15 литара у минути не користи нико од хоспитализираних у наведеним болницама.

Кантон Сарајево данас биљежи 201 активни случај Ковид-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налази 967 особа. Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирана је укупно 52.571 особа заражена коронавирусом и 51.087 излијечених.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана, просјечан број заражених је седам, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 12.

У Ковид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледано је 46 пацијената, од којих су два транспортована на болничко лијечење у Опћу болницу. На дриве-ин пункту на Врбањи узета су 62 ПиСиАр узорка. Укупно је протеклог дана на дриве-ин пункту и у Ковид-амбулантама извршено 154 ПиСиАр тестирања. Ковид-позивни центар је забиљежио 65 позива, а обављен је и 91 разговор са пацијентима путем телефонских бројева у Ковид-амбулантама.

Из Кризног штаба Министарства здравства КС саопштавају да ће данас, у Олимпијској дворани “Juan Antonio Samaranch”, бити настављена имунизација онколошких пацијената, те ревакцинација грађана са заказаним терминима. Данас је планиран и наставак вакцинације и ревакцинације упосленика Министарства сигурности БиХ.

Из Министарства здравства КС и здравствених установа захваљују грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.