Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) на данашњој сједници донијела је одлуку о одгађању одржавања локалних избора у Босни и Херцеговини 2020. године. Одгођени избори бит ће одржани у недјељу 15. новембра 2020.

Трећи законски рок од 15 дана у којем су надлежне институције морале обезбиједити средства за проведбу избора у складу с одредбама члана 1.2а Изборног закона БиХ, почео је 7. маја, када је Централна изборна комисија БиХ расписала локалне изборе.

С обзиром на то да је наведени рок истекао, а да новчана средства до данас нису обезбијеђена, примијењене су одредбе члана 14.2. изборног закона БиХ, према којем Централна комисија БиХ доноси одлуку о одгађању избора на основу чињеница које указују да изборе није могуће провести у складу с Изборним законом БиХ.

Истим чланом је прописано да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе.

С обзиром на то да 30. дан пада у сриједу 4. новембра, а избори у Босни и Херцеговини се, у складу са законом одржавају недјељом, а да се прва недјеља (8. новембар) подудара и с вјерским празником једног од конститутивних народа у БиХ, одржавање избора је помјерено за прву наредну недјељу односно за 15. новембар 2020, облазложили су из ЦИК-а БиХ.

У бирачки списак је уписано 3.374. 364 бирача, укључиујући и бираче из Мостара.

Централна изборна комисија БиХ данас је усвојила и упутство о роковима и редослиједу изборних активности што је резултат сљедећих, измијењених околности у односу на 7. мај.

Овјерене политичке странке и овјерени независни кандидати од 19. до 27. јула подносе пријаве за овјеру коалиција, односно листу независних кандидата. Од 5. до 17. аугуста достављају се кандидатске листе.

Изборна кампања почиње 16. октобра и трајат ће до 14. новембра до седам сати.

Због тренутне ситуације с коронавирусом, омогућене су и електронске пријаве.

Рок за пријаву бирача траје до 1. септембра 2020. до 20 сати.