Број жртава експлозије у Бејруту повећан је данас на 158, саопштило је Министарство здравља Либана.

Број повријеђених премашио је 6.000, док се 21 особа води као нестала.

Агенције УН-а упозориле су на могућу хуманитарну кризу у Либану након снажне експлозије у Бејруту у којој је 300.000 људи остало без крова над главом.

Либан је и прије експлозије био под великим економским притиском.

Свјетски програм хране саопштио је да је због оштећења у луци у Бејруту прекинута испорука и допремање хране што је довело до пораста цијена.

Свјетска здравствена организација саопштила је да је здравствени систем Либана озбиљно нарушен и да су три болнице потпуно искључене из система.

У међувремену, предсједник Либана Мишел Аун одбацио је позиве да се организује међународна истрага експлозије, истичући да ће локалне власти истражити да ли је ријеч о “спољном уплитању”, односно да је евентуално подметнута бомба, преноси Би-Би-Си.

Вођа Хезболаха Хасан Мазралах одбацио је оптужбе да је ова милитантна организација складиштила оружје или муницију у луци у Бејруту.

Влада је саопштила да је експлозија настала као резултат детонације 2.750 тона амонијум нитрата који је био непрописно ускладиштен у луци шест година.

Одлука да се тако јак експлозивни материјал држи у магацинима у луци недалеко од центра града наишао је на невјерицу и бијес међу Либанцима, који већ дуго времена оптужују политичку елиту за корупцију, немар и лоше руковођење.

Прије експлозије 75 одсто Либанаца је било на листи за добијање помоћи, 33 одсто изгубило је посао, а један милион је живио испод линије сиромаштва.

СЗО испоручила је опрему и лијекове Либану и затражила 15 милиона долара како би покрила хитне потребе и осигурала континуитет у одговору на пандемију ковида-19.

У Либану је у међувремену повећан број случаја инфекције вирусом корона, али је 17 контејнера маски, рукавица и заштитних одијела потпуно уништено.