Деветнаеста Поворка поноса LGBTQ заједнице, особа и обитељи започела једанас у 15 сати на Маркову Тргу, гдје се окупило више стотина судионика једног од најдуговјечнијих просвједа у Хрватској.

Окупљени судионици носе транспаренте, тражећи уставом загарантирану једнакост свих обитељи.

“Лав ноуз но џендер”, “Без подјеле на розо и плаво”, “Различити људи једнака права”, “Уставно ограничење из 2013. је протуприродно”, “Заједно у квирству” неки су од натписа који се истичу међу окупљенима, а ту су и традиционалне заставе дугиних боја.

На скупу судјелује углавном млађа популација, а осим симболичних застава у свим величинама те транспарентима, просвједници су симболе LGBTQ изразили и на својим одјевним предметима.

Овогодишњи слоган Поворке поноса је “Слобода унутар и изван четири зида”, а тражи се покретање поступка промјене Устава тако да се у свим правима и обвезама изједначе све обитељи.

Једна од судионица је рекла како је ово први пута да судјелује у поворци и зато што треба показати да “нас има различитих и да је љубав ОК међу свима”.

Организатори су с позорнице више пута упозоравали окупљене да одржавају размак.

Просвједни марш с Марковог трга креће се средиштем града – од Маркова трга Ћирилметодском улицом и Штросмајеровим шеталиштем, до Месничке улице, Илицом до Трга бана Јосипа Јелачића, Улицом Аугуста Цесарца до Трга Еуропе, те Влашком до Трга Јосипа Ланга све до Рибњака.

Скуп ће, како је речено, осигуравати довољан број полицијских службеника, а Полицијска управа загребачка на упит Хине о надзору над провођењем епидемиолошких мјера, одговорила је да су организатори јавног окупљања одговорни за проведбу упута и препорука Хрватског завода за јавно здравство, што надзиру тимови Цивилне заштите.