Њемачка компанија ”Семик РФ” изразила је наду да ће својим производом који помоћу скенирања ока за само три минута идентификује заражене вирусом корона унијети нови замах у борби против пандемије.

Компанија ”Семик РФ”, чије је сједиште у Минхену, развила је апликацију са колегама из САД и очекује одобрење регулаторних организација.

Директор компаније Волфганг Грубер изразио је наду да ће се почети са примјеном апликације до краја наредног мјесеца.

Апликација користи фотографију ока снимљену камером паметног телефона, а вирус идентификује помоћу симптоматичне упале под називом ”ружичасто око”.

”Успјели смо да изолујемо Ковид-19 од два милиона различитих нијанси ружичасте”, рекао је Грубер.

Према његовим ријечима, апликација је тестирана на више од 70.000 људи и може да обради више милиона скенираних података у секунди, те постоји могућност за ширење капацитета, чиме би, потенцијално, могао бити омогућен повратак масовног присуствовања догађајима попут концерата и фудбалских утакмица.

Он је истакао да се помоћу апликације фотографишу оба ока, снимци се пошаљу на процјену, док је резултат ускладиштен као ”кју-ар” код на паметном телефону корисника.

Апликација је првобитно планирана за компаније и комерцијалне кориснике по цијени од 480 евра мјесечно, а касније је планирана и за појединце.