У закључени централни бирачки списак Босне и Херцеговине уписано је три милиона 283 хиљаде 380 бирача који имају право гласати на Локалним изборима у недјељу, 15. новембра, саопштено је из Централне изборне комисије.

Бирачи позитивни на коронавирус или који су у изолацији, односно хоспитализовани, моћи ће да остваре своје бирачко право гласајући код Ковид мобилних тимова.

Пандемија коронавируса донијела је и новитет у одвијању изборног процеса Ковид мобилне тимове, путем којих позитивни на коронавирус и лица у изолацији могу остварити своје гласачко право, али под одређеним условима.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Када говоримо о особама које имају блажу клиничку слику они ће добити дознаку од љекара да су на боловању, самим тим они се могу јавити мобилном тиму, јер те особе нису потврђене позитивне на присуство вируса и предузети све мјере заштите и на тај начин могу остварити своје право. Када говоримо о особама које су потврени позитивни, они достављају рјешење.“

Како би биле спријечене евентуалне злоупотребе, ЦИК БиХ је измијенио правилник о провођењу избора, те је сада омогућено остварење бирачког права на овај начин под истим условима на цијелој територији БиХ.

ВАЊА БЈЕЛИЦА ПРУТИНА, предсједник ЦИК-а БиХ

“Оно што смо дужни је спријечити злоупотребе у изборном процесу, а једини начин да то учинимо је поступак одобравања захтјева буде строго формалан, пропраћен документацијом, а надлежне институције које се баве издавањем рјешења треба да дају допринос у оквиру своје надлежности и ажурно издају таква рјешења.“

У градској изборној комисији у Бијељини оформљено је укупно 14 мобилних тимова, од чега се њих седам припрема за цовид гласаче.

ДИЈАНА САВИЋ-БОЖИЋ, предсједник Градске изборне комисије Бијељина

“У ковид болницу се долази, лице које је заражено може да именује друго лице, наравно то може да уради преко медицинске сестре, љекара, ковертираног листића, тако исто функционише у мјесту гдје су у изолацији долазиће у контакт само у цовид болницама.“

Коментаришући информације да локалне заједнице имају проблем са мањком чланова бирачких одбора, Божић истиче да се ситуација у вези са члановима бирачких одбора мијења из сата у сат, али додаје да су направили резервну листу и обучили људе.

ДИЈАНА САВИЋ-БОЖИЋ, предсједник Градске изборне комисије Бијељина

“Ми смо на тај дан имали 2146 лица у изолацији којима је потребно гласање преко цовид тима, данас је тај број много већи, али смо се ми довољно добро организовали да тај посао и урадимо.“

Иако се надлежни труде да излазност буде што већа, судећи по анкети коју смо спровели у Бијељини, многи грађани због страха од вируса у недјељу неће на биралишта.

Из Института за јавно здравство Републике Српске увјеравају да нема разлога за избјегавање гласања и да цијелу ситуацију прате.