Влада Федерације Босне и Херцеговине подржала је извјештај Кризног штаба Федерације БиХ о епидемиолошкој ситуацији, гдје предлажу да полицијски сат у овом ентитету и даље буде од 21:00 до 5:00, сазнаје БХРТ. Ове мјере остају на снази и наредних седам дана.

На снази остаје и наредба владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини уз редовно обавјештавање КШ ФМЗ.

Овај штаб је задужен да, прије истека седмодневног овог рока, сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију у ФБиХ и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те према Влади ФБиХ достави приједлог нових.

КШ ФМЗ ће данашње закључке, с прилозима, доставити према кризним штабовима кантоналних министарстава здравства, кантоналним министарствима здравства, здравственим установама с подручја кантона путем, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама путем кризних штаба кантоналних министарстава здравства, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и кантоналним управама полиције.

Влада ФБиХ ће, у складу са закључком од 8.1.2021. године, Парламент ФБиХ извијестити о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

У самој информацији је, уз остало, констатовано да је, иако се примијети благи пад броја новозаражених, епидемиолошка ситуација у ФБиХ веома озбиљна и погоршава се из дана у дан, уз тенденцију даљњег погоршања, те захтијева адекватно дјеловање. Нарочито је забрињавајућа је у Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Босанско-подрињском кантону.

Предложене мјере су превентивног карактера, те су и даље најмање рестриктивне у европском региону. Оне требају бити продужене, јер гарантују одржавање привредних активности, док би попуштање мјера у овом тренутку престављало високи ризик за поновну повећану трансмисију вируса, а самим тим и увођење рестриктивнијих мјера, што би додатно отежало фунционисање нормалног живота и привреде