У Сарајево су стигли амерички војници који ће учествовати у билатералној вјежби “Брзи одговор 21″.

Амерички војници у Сарајево су стигли цивилним авионом из САД-а, летом преко Њемачке, и одмах су у пратњи припадника Војне полиције ОС БиХ упућени ка полигону ОС БиХ Мањача. Укупно око 500 припадника ОС БиХ и око 700 америчких војника учествоват ће на вјежби „Брзи одговор 21“, на полигонима Гламоча, Мањаче те војарне и зрачне луке Дубраве код Тузле.

„Долазак америчких војника на заједничку вјежбу са ОС БиХ видимо као потврду снажне опредјелjености, подршке и помоћи САД-а процесу даљег учвршћивања мира и стабилности у нашој земљи и широј регији. И на томе смо им свима изнимно захвални,“ рекао је министар Сифет Поџић.

Драго ми је да је БиХ и кроз ову вјежбу препозната као конструктиван члан еуроатлантске заједнице с којом не дијелимо само исте сигурносне изазове, него и заједничке вриједност, а ево и одговорност за суочавање с потенцијалним угрозама. Стога, грађани Босне и Херцеговине могу бити поносни на све припаднике ОС БиХ и на њихово учешће у овој вјежби, казао је министар.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон у свом је обраћању истакнуо да ће ово бити највећа војна вјежба Оружаних снага САД и БиХ до сада те да представља изврсну пригоду за обуку за обје земље.

„Кроз неколико наредних седмица, ОС САД-а ће радити заједно са ОС БиХ да би демонстрирали спремност и интероперабилност с НАТО-ом и савезницима. Драго ми је да можемо сарађивати и на овај начин,“ закључио је амбасадор Нелсон.

Вјежбу „Брзи одговор 21“ Предсједништво БиХ је одобрило у фебруару 2020. године. Она је дио велике мултинационалне вјежбе “Бранитељ Европе 21“ коју Заповједништво ОС САД-а за Европу и Африку проводи повезујући четири различите вјежбе на еуропском тлу. Ради се о укупно око 28.000 судионика у четири повезане вјежбе, које ће се одржати на 31 војном полигону у 12 држава, уз учествовање оружаних снага из укупно 27 земалjа.