Делегација Федералне управе полиције /ФУП/ данас је у Алипашиној улици у Сарајеву положила вијенце код спомен-обиљежја на мјесту атентата на Јозу Леутара, некадашњег замјеника министра унутрашњих послова Федерације БиХ /ФБиХ/, који се догодио прије 22 године на данашњи дан.

Делегација ове полицијске агенције ће 28. марта положити вијенце и у згради ФУП-а у Мостару, те на гроб покојног Леутара.

На Леутара је 16. марта 1999. године извршен атентат у сарајевском насељу Циглане. Он је тог дана кренуо на посао службеним возилом у којем је с њим био возач, а аутомобил је експлодирао у близини тадашње зграде Амбасаде САД.

Леутар је тада задобио тешке повреде, а 12 дана касније је преминуо у КЦУС.

Његов возач Жељко Ћосић задобио је повреде које нису биле опасне по живот.

Истрага о убиству није давала никаквих резултата, мада су се у њу укључили и стручњаци америчког Федералног истражног бироа /ФБИ/.

Након судског процеса, који је трајао скоро двије године, Кантонални суд у Сарајеву донио је ослобађајуће пресуде за шесторицу оптужених.

У новембру 2002. године ослобођени су Доминик Илијашевић Цомо, Зоран Башић, Жељко Ћосић, Јединко Бајкуша, Иван Андабак и Маријо Миличевић.

Ни послије 22 године налогодавци и извршиоци овог злочина нису откривени.