У Словенији је у задња 24 сата са 8.063 теста потврђено 2.226 нових зараза коронавирусом, а од посљедица Covid-19 умрло је још 43 обољелих, објавила је словеначка влада.

Ријеч је о трећем највећем дневном броју заражених од почетка епидемије, након што је 27. октобра било 2.611 заражених, а и удио позитивних тестова је повећан у односу на претходни дан и износио је 27,61 посто, кад су забиљежене 1.302 заразе и 59 мртвих, највише до сада, преноси Хина.

Словеначка влада сутра ће одлучивати о епидемиолошким мјерама, а владин стручни тим за Covid-19 предложио је да се све рестриктивне мјере продуже и на идућу седмицу.

Строге мјере и затварање у Словенији су на снази већ скоро мјесец дана, а неки сматрају да би требале остати на снази до краја године, упркос мишљењима да је досегнут тзв. ”плато” другог вала епидемије и да би број дневних зараза могао крајем ове и почетком идуће седмице почети падати, након чега ће почети падати и број хоспитализација.

У Словенији је од почетка епидемије од посљедица Covid-19 умрло 1.199 људи, а медији наводе да је по међународним подацима Словенија на првом мјесту по морталитету међу обољелима у задњих седам дана.

Премијер Јанез Јанаша данас ће у парламенту представити нови законски пакет помоћи за коронакризу који међу осталим доноси и велико повећање казни за прекршиоце епидемиолошких мјера које би се наплаћивале у износима од хиљаду до десет хиљада еура, али опозиција је амандманом на закон тражила да се од тога одустане.