Породице убијених и бројни дужносници одали су данас почаст бошњачким цивилима, њих 116, које су прије 28 година убили припадници Хрватског вијећа одбране (ХВО) у мјесту Ахмићи поред Витеза.

Чланови породица убијених становника Ахмића данас су подсјетили да се и даље се трага за тијелима 29 убијених, те упозорили да нису процесуирани сви одговорни за овај злочин.

Обиљежавању 28. годишњице присуствовао је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић, који је рекао да је 116 цивила мучки убијено због чега се, навео је, никада не смије заборавити шта се догодило у том дијелу БиХ, али и другдје у БиХ од 1992. до 1995. године.

“Увијек ћемо се тога сјећати и преносити млађим генерацијама да се ово не смије заборавити јер је заборав опасан и може водити ка понављању злочина. Нећемо одустати од истине и праве. И прошле године смо тражили да се каже гдје се налазе гробнице оних који још нису пронађени”, рекао је Џаферовић.

Он је такођер рекао да се још увијек захтијева и да одговарају бројни извршиоци злочина у Ахмићима који је окарактеризиран као злочин против човјечности. Оцијенио је да забрињава одавање почасти онима који су били учесници убијања у Ахмићима јер то, истакао је, није пут за заједнички живот и постизање цивилизацијских вриједности.

Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић рекао је да су Ахмићи етнички очишћено мјесто.

“Ово је потпуно етнички очишћено мјесто. Да се такве ствари више не би понављале, они који су то осмислили, који су то починили, морају бити адекватно кажњени. У случају Ахмића то није тако”, ркао је Изетбеговић.

Он је, између осталога, рекао и како су неки од осуђених налогодаваца, иако сви нису изведени пред лице правде, већ одслужили своју казну, а за директним извршиоцима се и даље трага.

“Не смијемо престати радити на томе да се тијела нађу, да нађу смирај у земљи и да се казне извршиоци и налогодавци. Док се то не деси нећемо престати и нема смираја у овој земљи док се сви злочинци и у Ахмићима и диљем земље не пронађу и примјерено казне”, рекао је Изетбеговић.

Мирном шетњом “Пут истине и сјећања” и учењем Ја-сина на Шехидском мезарју у Витезу почело је обиљежавање 28. годишњице од убиства 116 бошњачких цивила у селу Ахмићи.

Породице, пријатељи и комшије посјетили су у пријеподневним сатима мезаре цивила на Шехидском мезарју у Витезу, проучили Фатиху и Ја-син и поручили да се догађаји који су се догодили прије више од двије деценије не могу и не смију заборавити.

“Сваке године шаљемо поруку да се не заборави и не понови 16. април 1993. године. Порука сама по себи шаље јаку поруку јер ми никоме не желимо да се деси оно што се десило нама 16. априла”, поручио је Махир еф. Хусић, имам у Ахмићима, те додао:

“И ове, као и прошле године, због пандемије коронавируса програм смо свели на минимум, нема масовног окупљања”.

Породице убијених становника Ахмића од раније упозоравају да се и даље трага за тијелима 29 убијених, као и да нису процесуирани сви одговорни за овај злочин.

“Данас је 28. годишњица, а 24 особе убијене 16. априла још се воде као нестале. Не знамо гдје су њихови мезари и стално апелујемо и тражимо како би се пробудила та свијест, доброта коју сваки човјек по рођењу има”, истакао је Хусић.

Након посјете мезарју у Витезу, чланови породица и преживјели ће отићи у Ахмиће гдје ће положити цвијеће и проучити Фатиху на спомен-обиљежју убијеним становницима Ахмића.

У раним јутарњим сатима, 16. априла 1993. године, јединице за посебне намјене Хрватског вијећа одбране “Џокери” и “Матурице” извршиле су напад на село Ахмићи. У том селу је убијено 116 цивила бошњачке националности. Најмлађа жртва у Ахмићима била је тромјесечна беба, а најстарија 82 године. Село је било у потпуности уништено.

Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије пресудио је да су убиства у Ахмићима била злочини против човјечности. Један од заповједника ХВО-а, Дарио Кордић осуђен је на 25 година затвора, Зоран, Мирјан и Влатко Купрешкић осуђени су на казне од шест до десет година затвора за учешће у масакрима, али су новом пресудом 2001. године ослобођени оптужби.

Дарио Кордић, који је у аустријском затвору издржавао 25-годишњу казну због злочина у централној Босни, међу којима и због злочина у Ахмићима, ослобођен је након издржане двије трећине казне.

Хашки суд је осудио и бившег припадника специјалне јединице ХВО-а “Джокери”, Мирослава Цицка Бралу, на 20 година затвора, те изрекао пресуде Драги Јосиповићу,( 12 година) и Владимиру Шантићу (25 година затвора). Пред Судом БиХ је за злочин у Ахмићима осуђен Пашко Лјубичић на десет година затвора, а након одлежане двије трећине казне пуштен је на слободу.