У свијету рокенрола данас се обиљежавају двије годишњице – 39 година од убиства члана легендарних “Битлса” Џона Ленона и 76 година од рођења лидера бенда “Дорс”, музичара и пјесника Џима Морисона.

Ленон, рођен 9. октобра 1940. у Ливерпулу, постао је за живота музичка икона 20. вијека, а његова веома креативна каријера имала је и епизоде политичког активизма, глуме и списатељства.

Ленон и други члан “Битлса” Пол Макартни су дубоко утицали на развој поп и рок музике и њихове пјесме су рангиране међу најбоље и најслушаније пјесме свих времена.

Ленонове најпознатије соло пјесме су “Imagine”, “Jealous Guy” i “Give Peace A Chance”.

Музичара је 8. децембра 1980. године у Њујорку убио поремећени обожавалац Марк Дејвид Чепмен. Убијен је испред зграде Дакота у Њујорку, недуго пошто је довршио један свој албум.

Џим Морисон, чије је право име било Џејмс Даглас Морисон, рођен је 8. децембра 1943. године у Мелбурну у америчкој савезној држави Флориди. Био је пјевач и водја “Дорса” и сматран за једног од најхаризматичнијих пјевача у историји рокенрола.

Морисон је и аутор неколико збирки пјесама, кратких документарних филмова и раних музичких спотова.

Његова смрт у 27. години, 3. јула 1971. године у Паризу запрепастила је његове обожаваоце. Околности његове смрти и тајна сахрана биле су предмет бескрајних гласина и играли су значајну улогу у мистици која наставља да га окружује.

До данас је Морисон широко поштован као прототип рок звијезде – груб, привлачан и мистериозан.

Сахрањен је на чувеном гробљу Пер Лашез у Паризу, а на његовом надгробном споменику пише да је био пјесник, јер је умјетник првенствено себе сматрао пјесником под утицајем Вилијама Блејка, Шарла Бодлера и Артура Рембоа.