Кристине Шранер Бургенер, специјална изасланица Уједињених народа (УН-а) за Мијанмар, потврдила је да је више од 50 особа убијено на демонстрацијама против пуча у тој земљи.

Бургенер је на конференцији за новинаре поручила да је данашњи дан “најкрвавији” дан од пуча у Мијанмару.

“Само данас је умрло 38 људи. Укупно више од 50 људи изгубило је животе, а многи су озлијеђени”, казала је Бургенер.

Потврдила је такођер да је током демонстрација досад ухапшено најмање 1.200 особа, те позвала међународну заједницу да се уједини и успротиви пучу у Мијанмару.

Коментирајући поруке Кине и Русије да је пуч у Мијанмару и оно што се догодило након њега унутрашње питање те земље, Бургенер је поручила: “Ово није унутрашње питање и утиче на стабилност у регији. Надам се да Кина и Русија схватају важност јединства у том погледу.”

Вијеће сигурности УН-а састат ће се у петак како би разговарали о пучу у Мијанмару и догађајима након пуча.

Мијанмарска војска је 1. фебруара ове године извела удар и преузела власт у тој земљи под изговором да су новембарски избори били нерегуларни.

Војска је прогласила једногодишње ванредно стање и ухапсила челнике владе, укључујући и мијанмарску лидерку Аунг Сан Суу Кји. Масовни антипучистички протести почели су 6. фебруара.

Уједињене нације, Европска унија и бројне земље, попут Турске, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије су најоштрије осудили војни удар у Мијанмару.