Позоришни живот у Камерном театру 55 у Сарајеву одвија се без обзира на потешкоће узроковане пандемијом коронавируса. Нова позоришна сезона почела је 11. септембра. Камерни театар гостује на фестивалима, а у припреми је и нова премијера. Представу „Позориште за почетнике“, аутора Ведрана Фајковића, режираће Адмир Гламочак.

Главни глумци у новој представи актери су једног малог позоришта које сасвим случајно изгледа као Камерни театар и који се, сасвим случајно, налазе у егзистенцијалној кризи гдје се позориште налази пред затварањем. Глумци морају сами да изнађу начин како да изађу из кризе, а једини начин је да направе представу и с том представом ријеше све проблеме, каже аутор представе. Његова жеља је да овим текстом на неки начин покуша публици пренијети бар дио магије коју позориште носи.

ВЕДРАН ФАЈКОВИЋ, аутор текста и драматург Камерног театра 55

”Прича и сам концепт неки мој, када сам ово писао, био је да глумцима, онима који ће играти тај текст заправо, на неки начин, омогућим простор, у тексту, омогућим простор да искажу некако своје глумачке таленте.”

Главни ликови у представи су глумачки првак и првакиња, бардови бх.театра који са собом носе и искуство, али и потпуну изгубљеност у стварном свијету. Једино мјесто гдје се осјећају ”у свом и на свом” јесу позоришне даске. Ту је и троје младих глумаца који теже да једнога дана буду попут њих.
Камерни театар је позориште које је другачије и, за редитеља ове представе, њему најближе. Сматра да Фајковићев текст даје прилику за једну отворену форму и различито тумачење.

АДМИР ГЛАМОЧАК, редатељ

”Оно што ја у театру највише волим, то је оно позориште у позоришту и то је некако пут којим бисмо кренули и испричали, на неки начин, личне приче нас петеро који ћемо бити укључени у тај пројекат, наш однос према театру, наша осјећања, како је театар третиран данас.”

Представа ”Позориште за почетнике” која се припрема на сцени Камерног театра 55, премијеру би требала имати у првој половини новембра.