Европска енергетска заједница пријети санкцијама нашој земљи због издатих државних гаранција Кинеској извозно-увозној банци Електропривреди БиХ за градњу Блока 7 Термоелектране Тузла. У Електропривреди Босне и Херцеговине тврде да су на сцени непринципјелни притисци на нашу државу у чијој позадини је тржиште елекетричном енергијом.

Правни тим наше државе имаће прилику 6. новембра пред Савјетодавним одбором енергетске заједнице бранити одлуку бх власти да дају гаранције Кинеској извозно-увозној банци која финансира изградњу Блока 7 Термоелектране Тузла. За директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача санкције према нашој земљи су извјесне. Те санкције не значе и искључење БиХ из Енергетске заједнице, али ће отежати европски пут наше земље.

ЈАНЕЗ КОПАЧ, директор Секретаријата европске заједнице

БиХ као чланица ЕЗ, то је једина медјународна организација европска да кажемо која је чланица, доказује да не може бити пуноправна чланица јер је стално у прекршајним поступцима, добро, и други имају прекршајне поступке, али БиХ има далеко већи број него било ко други.“

У Електропривреди БиХ појашњавају да планирано саслушање пред Савјетодавним одобором Енергетске заједнице 6-ог новембра није прво, да је једно такво саслушање било прије двадесетак дана на којем се показало да аргументи Енргетске заједнице нису били прихватљиви за Савјетодавни одбор, па је салушање одгодјено. Све ово у Електропривреди тумаче као неприципијелни притисак Енергетске зајденице на нашу државу.

СЕНАД САЛКИЋ, извршни директор за капиталне инвестиције ЈП Електропривреда БиХ

„Ради се о једном потпуно непринципијелном притиску да се БиХ по сваку цијену, а из нашег неког угла гледања потпуно неосновано, наметну санкције због изградње блока 7, а у позадини свега не стоји нити борба за околиш нити борба за гашење термоелкетрана на угаљ, јер БиХ се на то свакако и обавезала и усвојила националне планове који иду у томе у прилог, ради се искључиво о борби за тржиште електричном енергијом.“

Европске екелошке организације дижу свој глас против градње Блока 7 ТЕ Тузла наводећи при том да је на западном Балкану активно 16 застарјелих термоелектрана које емитирају загадјење равно загадјењу које узрокује 250 европских термоелектрана.

ВЛАТКА МАТКОВИЋ ПУЉИЋ, Алијанса за здравље и животну средину „Хил“

“ Дио проблема се односи на неадекватне, на стара постројења, на недаекватне филтере или уопће непостојање филтера, ако и постоје они се не укључују.“

Професор околинске сигурности Звјездан Караџин ове тврдње сматра упитним и износи контрааргументе. Примјера ради, земље Европске уније су 2017.године спалиле 671 милион тона угља а 2016-те године, 12 милиона тона угља мање. Пема ријечима професора Караџина ово су докази против заговаране декарбонизације у Европској унији док се истовремено врши притисак на нашу земљу која годишње спали 13,1 милион тона угља.

Проф др ЗВЈЕЗДАН КАРАЏИН, Рударски факултет Тузла

Замјеном блокова 3, 4 и 5, са савременим блоком 7, у којем је смањење емисија 30 пута мања што се тиче сумпордиоксида, шест пута мања што се тиче честичних материја, и два пута мања што се тиче азотних оксида, ми то сводимо у околински прихватљиве границе.“

Управо ово вишеструко смањење емисије сумпор диоксида и других честица у зрак изнад Тузле најважније је за градјане овог града који су деценијама трпјели посљедице тог загађења.