Тржни центри у Федерацији Босне и Херцеговине, који су због ширења нове врсте коронавируса били затворени 70 дана, од јутрос поново раде.

У Сарајеву је у сриједу одржана 20. ванредна сједница Федералног штаба цивилне заштите (ФШЦЗ) којом је предсједавала заповједница Јелка Милићевић, а на сједници је разговарано о повољној епидемиолошкој ситуацији на подручју Федерације БиХ, ефикасности досадашњих и могућностима ублажавању великог броја донијетих мјера.

Чланови Штаба усвојили су и Влади Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) упутили на разматрање и одлучивање приједлог одлуке о проглашењу престанка стања несреће узроковане појавом коронавируса (Ковид-19) на подручју ФБиХ.

Приједлогом ове одлуке 31. маја 2020. године престаје стање несреће узроковане појавом коронавируса (Ковид-19) на подручју ФБиХ, које је Влада ФБиХ прогласила 16. марта ове године. Одлуком о проглашењу престанка стања несреће узроковане појавом коронавируса (КОВИД-19) на подручју ФБиХ задужит ће се ФШЦЗ и Кризни штаб Федералног министарства здравства да и даље прате и процјењују стање епидемиолошке ситуације на подручју ФБиХ и на тој бази утврђују мјере и активности на спречавању ширења коронавируса (КОВИД-19).

На основу препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства, ФШЦЗ ван снаге ставио је наредбе којима је обустављен рад тржних центара, пружање услуга унутар угоститељских објеката свих категорија и у хотелима, а ван снаге су стављене и наредбе које нису имале рок примјене.

Новом наредбом која ће се примјењивати до 30. маја у угоститељским објектима и даље је забрањена употреба и конзумирање наргила (шиша). Ова наредба ступа на снагу даном доношења, а примјењује се до 30. маја ове године. У образложењу ове наредбе, између осталог, наведено је да у наргила баровима постоје лоши хигијенски услови те да, у циљу заштите здравља становништво од коронавируса, до даљњег треба забранити кориштење овог духанског производа, јер представља ризик за пут преноса одређених инфекција и заразних болести.

На ванредној сједници ФШЦЗ неређено је да ФУЦЗ изврши расподјелу средстава и опреме (деке, јастуци, течни сапун, дезинфекционо средство, дезинфекционо средство за руке, етил алкохол и средства за чишћење) из донације Азербејџана, свим кантоналним штабовима цивилне заштите на подручју ФБиХ.