У Србији је до сада забиљежено 736 нежељених реакција на све вакцине против коронавируса, изјавио је представник Агенције за лијекове и медицинска средства Павле Зелић.

Он је навео да се сада када је око 1.200.000 грађана примило другу дозу вакцине очекује мерљивост ефикасности вакцине у Србији.

“Међу преминулима нема оних који су два пута вакцинисани. Студије из Сједињених Америчких Држава, Израела, Уједињеног Краљевства то показују, показаће се и код нас да вакцине дјелују и дају ефекат и ово ће се завршити у једном тренутку. У Америци су рекли за 4. јули, ја бих рекао можда за наш највећи празник Видовдан, 28. јуна да можемо да нађемо неки коначан излаз из ове епидемије”, рекао је Зелић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Зелић је казао и да је до јуче у подне забиљежено укупно 736 нежељених реакција на све вакцине, а највише на кинеску “Синофарм” вакцину и то 263, на “Фајзер/Бионтек” 227, на “Спутник В 137 и 109 на “АстраЗенека”. Он је оценио да је тај број занемарљив у односу на број датих доза вакцине.

Према његовим ријечима, било је укупно пет тежих реакција, а ниједна није захтевала дужу хоспитализацију.